ECONOMIE | Analize economice

In Romania sunt 3,6 milioane de batrani cu varsta de peste 65 de ani, sub risc major in actuala pandemie de coronavirus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-08 13:39

Eurostat a publicat, în contextul pandemiei actuale, situația populației vârstnice din regiunile europene (clasificarea NUTS 2, corespondentă cu cele opt regiuni de dezvoltare de la noi).

Din datele pe regiuni, se vede că România are o pondere a persoanelor în vârstă de circa 18,5%, semnificativ sub media UE, situată la 20,3%. Medie în creștere cu 0,3 puncte procentuale în raport cu anul precedent și 2,9 puncte procentuale față de situația din urmă cu o decadă.

Grupa de vârstă cea mai afectată de pericolul infestării cu virusul SARS-Cov-2, este cea a persoanelor de vârsta a treia.

Eventuala declanșare a bolii Covid 19, în condițiile în care există afecțiuni preexistente și/sau a unui sistem imunitar slăbit, prezintă o amenințare semnificativă pentru viața pacientului.

Paradoxal, suntem favorizați în prezent de speranța de viață mai redusă cu aproape șase ani în România față de media UE.

Factor important pentru rata mai severă de mortalitate din Italia, menționăm că această țară are cea mai mare pondere a persoanelor vârstnice din Europa, de 22,8%.

Ea este urmată de Grecia (22%), Portugalia și Finlanda (fiecare cu 21,8%), Germania (21,5%) și Bulgaria (21,3%).

Toate regiunile României au valori mai mici decât în aceste state și doar cele sudul țării trec sau ajung în apropierea pragului de 20%.

Valorile cele mai mici, de 16% - 17% sunt consemnate în Capitală și Regiunea de Nord-Vest. În România, județele cele mai afectate nu se suprapun decât parțial peste zonele cu cea mai ridicată pondere a celor de 65 de ani și peste.

Chiar și așa, sunt 3,6 milioane persoane sub risc major pe perioada pandemiei actuale, dintre care peste un milion și jumătate au trecut de 75 de ani și necesită un sprijin adecvat.

 

Taguri: Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii