BANCI | Educatie financiara

In plina criza, austriecii si germanii se tem de o bula imobiliara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-13 16:01

Zona euro e in plina criza economica, dar austriecii si germanii se tem de o bula imobiliara! Aceasta arata discrepanta evolutiilor diverselor economii: in timp ce in Spania, Portugalia sau Irlanda, tari confruntate cu mari baloane imobiliare inainte de criza, pretul caselor a scazut puternic in ultimii ani, valoarea locuintelor din zonele rezidentiale de la periferiile oraselor din Germania, Elvetia, Austria, a crescut foarte mult, chiar si cu 20% fata de 2010, in orase precum Hamburg, Munchen sau Viena.

„Nu este clar daca in aceste piete se manifesta un efect de balon imobiliar. Totusi, daca va exista un decuplaj al preturilor chiriilor si a imobiliarelor, exista o posibilitate de reducere a preturilor, mai devreme sau mai tarziu. Inca nu s-a ajuns la un astfel de moment in Austria sau Germania, pentru ca nu exista un boom al constructiilor. Trebuie sa fim insa precauti, pentru ca problema cu baloanele imobiliare este ca le observam prea tarziu. O conditie esentiala pentru un balon imobiliar, si anume rate de dobanda foarte mici, se intruneste. De aceea, trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam o locuinta, sau atunci cand recomandam asta si altora. Alegerea depinde acum, mai mult ca niciodata, de locatie, pret, volumul avansului propriu si de finantare”, spune Rainer Münz, seful Centrului de cercetare si cunoastere din cadrul Erste Group si presedintele Erste School.

Cand dobanzile la depozite sau la titluri de stat scad, adauga el, multi investitori recomanda investitia in aur. De asemenea, lumea devine mai interesata de investii imobiliare, datorita preturilor reduse ale caselor. Pe de alta parte, cererea tot mai mare pentru credite imobiliare determina cresterea dobanzilor.

Pentru banci, creditele imobiliare intr-o perioada de crestere a preturilor este atractiva chiar si in cazul in care clientii nu-si mai pot rambursa ratele, intrucat vor putea vinde sau inchiria imobilul cu care s-a garantat creditul la un pret mai bun decat atunci cand a fost acordat creditul. Astfel, banca poate sa-si recupereze intergral valoarea creditului.

Totusi, exista si un alt efect al cresterii rapide a preturilor imobiliarelor, si anume scaderea pretului chiriilor.

Orice crestere rapida a preturilor caselor se transforma, mai devreme sau mai tarziu, intr-o bula care se sparge, asa cum a fost cazul creditelor subprime din 2008 din SUA, din cauza imprumuturilor acordate pesoanelor cu risc ridicat.

Si in Spania si Irlanda au fost bule imobiliare care s-au spart in ultimii ani, cu consecinte dramatice, un mare numar de locuintori nemaiputand sa-si plateasca ratele la credit. Multi au incercat sa vanda casele, insa nu au gasit cumparatori. Pretul caselor a crescut, la fel si somajul. Aceasta situatie afecteaza si bancile, care au acumulat un volum ridicat de credite neperformante si multe au trebuit sa apeleze la ajutor guvernamental pentru a fi salvate.

In tarile europene Spania, Irlanda sau Portugalia, preturile imobilelor au inceput sa creasca dupa introducerea monedei euro, care a adus dobanzi foarte reduse, timp de mai multi ani. Acest fapt a determinat tot mai multi oameni sa se imprumute, iar cresterea sectorului constructiilor a stimulat creseterea economica si implicit sentimentul consumatorilor. Guvernul a beneficiat, de asemenea, prin volumele mai mari de taxe colectate.

In final, toata lumea a fost exuberanta si toti s-au simtit dintr-o data mai bogati. Asta pana cand a izbucnit criza si vedem ce consecinte dramatice poate avea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?

„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii

Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

 



 

Ultimele Comentarii