BANCI | Stirea Zilei

In aceasta tara este nevoie de stimularea muncii, nu a consumului, aminteste guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarandu-se multumit de modificarile noului Cod Fiscal

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-30 22:52

“Asa cum se configureaza din ce in ce mai clar dezvoltarea economica a Romaniei, in aceasta tara este nevoie de stimularea muncii, a investitiilor, a productivitatii, mai putin de stimularea consumului, ca vedem ca el creste vertiginos”, a reafirmat astazi guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul briefingului cu presa sustinut dupa decizia conducerii bancii centrale de a mentine dobanda de referinta la 1,75% pe an.

Isarescu si reprezentantii BNR au criticat vehement, in aceasta vara, mai multe masuri de reduceri de taxe si impozite impuse de Guvern in noul Cod Fiscal ce urmau sa intre in vigoare din 2016, precum scaderea TVA de la 24% la 19%, reusind sa-l convinga pe presedintele Klaus Johannis sa retrimita Codul in Parlament pentru reexaminare si convocarea unei sesiuni speciale pentru modificarea legii.

Politicienii au convenit in final o reducere a TVA-ului cu doar patru puncte, la 20%, in loc de cinci, la 19%, cum voiau initial, precum si amanarea cu un an, pana in 2017, a altor reduceri sau eliminari de taxe si impozite prevazute initial a intra in vigoare din 2016, precum taxa pe stalp (constructii speciale), supra-acciza la carburanti si impozitul pe dividende.

Intrebat, de Bancherul.ro, cum evalueaza rezultatele modificarii Codului Fiscal, guvernatorul a raspuns:

“Cred ca dezbaterea a fost nu doar serioasa, dar a fost si pozitiva. Cred ca s-a inteles mai mult. Noi speram ca s-a inteles in principal faptul ca o relaxare fiscala fara stabilitate macroeconomica este un non-sens. Adica nu merge ca pe de o parte sa reduci impozitele, deci sa dai (bani) cu o mana, pentru ca apoi, din cauza instabilitatii macroeconomice, sa ai cresteri de dobanzi, depreciere de curs, deci sa iei cu doua maini, eventual sa ai si inflatie, deci sa pui o taxa netransparenta pe populatie si pe firme, eventual sa ai si intarzieri la plati, sa creezi arierate bugetare, acesta fiind un alt impozit netransparent.”

Relaxarea fiscala este eficienta daca are loc in conditii de macrostabilitate economica, adauga Isarescu.

“Reducerile de impozite chiar trebuie sa fie reduceri de impozite, si nu sa se transpuna, pe alte cai, in majorari de alte costuri. Cred ca daca acest lucru l-am invatat, am facut un foarte mare pas inainte.”

Guvernatorul a tinut sa sublinieze ca procesul prin care Codul Fiscal a fost intors la Parlament spre dezbatere a fost unul constitutional, iar BNR a actionat in mandatul sau, de a furniza informatii si opinii de calitate.

Mugur Isarescu: “In definitiv, si interventia bancii centrale a fost mai ales legata de acest obiectiv (macrostabilitatea). Nu putem spune noi aici decat ceea ce ne permite mandatul. Alesii poporului stabilesc care sunt impozitele, daca scad sau se reduc si cand. Cred ca si in acest caz procesul a fost perfect constitutional, nu cred ca a aratat slabiciuni ale societatii romanesti. As putea sa citesc si pozitiv un asemenea efort. S-a intors in dezbatere o masura sau mai multe, dupa ce s-au constientizat riscurile, iar conditiile externe cred ca ne-au stimulat sa ne gandim de doua ori in ceea ce priveste mai ales calendarul de reducere. Deci vad pozitiv tot acest efort.”

O relaxare fiscala fara macrostabilitate este un non-sens economic

Dezechilibrele macroeconomice care ar putea fi cauzate de excesul de consum trebuie evitate prin stimularea muncii si a productivitatii, adauga guvernatorul.

“Nu este, intr-adevar, rolul bancii centrale sa se refere la structura de impozite, dar eu pot sa fac un comentariu. In structura de impozite, cred ca asa cum se configureaza din ce in ce mai clar dezvoltarea economica a Romaniei, in aceasta tara este nevoie de stimularea muncii, a investitiilor, a productivitatii, mai putin de stimularea consumului, ca vedem ca el creste vertiginos. Altminteri, si pentru societate, si pentru populatie, si pentru cei alesi, pentru ca ei sunt fata in fata cu publicul, stimularea consumului este un lucru binevenit. Dar nu este cazul sa cream dezechilibre.

Si acum, daca intelegem ca macrostabilitatea este un bun social, la care trebuie sa tinem cu totii, pentru ca politicile sa aiba efecte pozitive, cred ca trebuie stimulata mai mult oferta decat cererea: cresterile de productie, usurarea poverii pe forta de munca, cresterea productivitatii. Pentru ca altfel cererea acesta suplimentara, neputand fi acoperita de productia interna, se va duce undeva: fie in deficite externe, deci importuri suplimentare, fie in inflatie. Iar aceste efecte nu apar imediat. Ele se duc peste un an, doi. Deci eu vad pozitiv tot acest efort, cu comentariul de la inceput: o relaxare fiscala fara macrostabilitate este un non-sens economic. Pentru ca tai cu o mana si iei cu trei sau patru pe de alta parte.”

Comentarii

cosmin
da si nu a Hotiei
Asa e, dar din pacate sun prea multi hoti, inclusiv in BMR care umbla numai dupa comisioane. Se ia pielea de pe cativa muncitori ca sa se fure la nivel national. Exista si un Dorel financiar, un Dorel parlamentar sau un Dorel guvernant. Cand reusiti sa starpit coruptia din propria ograda, din Parlamentul si Guvernul Romaniei, o sa creasca PIB-ul de o sa ne speriem. Atunci vom fi tigrul Europei. Deocamdata ne putem lauda cu cei mai hoti parlamentari si guvernanti ai Europei. Trage un pic cu ochiul la tine in ograda si numai fi doar un guvernator onorific ...... vezi nitel la ce fac cei de sub tine ca o sa inmarmuresti ... s-a stimulat nivelul de comisioane la angajarea directoratelor, e o mare........... faceti curatenie in sistemul bancar ca este mare nevoie..... si vorba aceea ca de la cap se impuste pestele ... asa ca cere ceva informatii, verifica si copii, rudele care sunt in BNR si si-au angajat copiii pe la banci ... ai fi uimit de ce gasesti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii