BANCI | Interviu

IFN-urile vor acces la CRB, Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si Biroul de Credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 13:43

Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) sunt invitate la banca centrală în cursul lunii viitoare pentru discuţii pe tema reglementării accesului la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, a declarat şeful Serviciului Reglementare Activităţi Financiare şi IFN în BNR, Angela Dimonu.

"Lucrăm în prezent la proiectul de modificare a reglementării privind accesul la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) şi invităm IFN-urile în cursul lunii vitoare pentru discuţii pe această temă", a afirmat, joi, Dimonu, la conferinţa naţională organizată de Asociaţia Societăţilor Financire (ALB) România.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei, Jean Claude-Boloux, afirmă că membrii organizaţiei doresc să aibă acces la bazele de date de risc, precum CRB, Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) şi Biroul de Credit.

"Pentru creditele de consum va creşte rata de default, întrucât nu avem acces la bazele de date de risc. Dacă ar exista acces, rata de default ar scădea puţin", a spus Claude-Boloux.

De asemenea, el a reiterat faptul că există o competiţie neloială, pe de-o parte din cauza diferenţierii IFN-urilor în două registre distincte, respectiv Registrul General şi Registrul Special, care impun reguli diferite, iar pe de altă parte din cauza companiilor care activează pe piaţa locală în baza paşaportului european, acesta supunându-se reglementărilor din ţara de provenienţă.

Pe de altă parte, Dimonu spune că Ordonanţa 28/2006 a fost prevăzută de la început cu cele două registre, iar BNR nu intenţionează să modifice această structură.

"BNR nu are nici resursele necesare, nici motivaţia şi nici temeiul legal de a supraveghea toate entităţile prezente în Registrul General, iar ceea ce contează pentru stabilitatea financiară sunt cele 50 de entităţi din Registrul Special, care cumulează peste 90% din volumul total al afacerilor IFN-urilor", a spus Dimonu.

În ceea ce priveşte companiile care activează pe paşaport european, reprezentantul băncii centrale afirmă că este o directivă europeană, neputându-se face schimbări în acest sens.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii