ASIGURARI | Stirea Zilei

Groupama a platit scump pentru potentialul enorm al pietei de asigurari din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-09 21:26

Groupama nu a cumparat doar Asiban, ci mai ales potentialul urias al pietei romanesti, a declarat astazi, intr-o coferinta de presa, directorul general al Groupama, Jean-Francois Lemoux.

Pretul platit de compania de asigurari Groupama, lider pe piata asigurarilor din Franta, pentru Asiban, a carei fosti actionari au fost patru mari banci romanesti, BRD, Banca Transilvania, BCR si CEC, a fost de 350 de milioane de euro, o suma considerata "relativ ridicata" de catre presedintele Lemoux.

"Pretul e relativ ridicat dar reprezinta mai ales o viziune a noastra privind potentialul de dezvoltare puternica a pietei romanesti de asigurari. Tinand cont de faptul ca in Romania asigurarile sunt inca foarte putin dezvoltate in comparatie cu alte tari europene, raportat la nivelul veniturilor si a cresterii economice, cred ca nu exista in acest moment o alta tara europeana cu un potential de dezvoltare a asigurarilor mai mare decat Romania", a precizat directorul Groupama.

Potrivit statisticilor, in Romania asigurarile reprezinta numai 1,7% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), fata de o medie europeana de 6%.

De altfel, Romania este codasa la acest indicator in Europa, situandu-se dupa Bulgaria, in care penetrarea asigurarilor in functie de PIB este de nu mai putin de 5,3% si unde asigurarile de viata reprezinta 3%, fata de 2,3% la asigurarile non-viata!

Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Croatia au o piata a asigurarilor de peste trei procente, in timp ce in tarile dezvoltate, precum Germania, Franta sau Marea Britanie, asigurarile reprezinta peste 10% din PIB.

Lemoux a mai spus ca asiguratorul francez are de gand sa investeasca in Romania 500 de milioane de euro.

Conferinta de presa de astazi in care a fost anuntata incheierea tranzactiei a avut loc la sediul BRD din blocul turn din Piata Victoriei, tinand cont ca BRD a fost initiatorul procedurilor de vanzare a Asiban.

anca de investitii Rothschild, mandatatã sã se ocupe de vânzarea companiei, a anuntat în urmã cu o sãptãmânã cã Groupama, a treia companie de asigurãri din Franta, a intrat în negocieri exclusive cu actionarii pentru preluarea întregului pachet de actiuni al Asiban.

Capitalul Asiban era detinut, în transe egale, de patru bãnci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comercialã Românã (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni.

De cumpãrarea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Dupã ce a cumpãrat BT Asigurãri cu 100 milioane euro la sfârsitul anului trecut, Groupama a acceptat sã preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele mai importante companii de asigurãri din Ungaria. În tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, România si Slovacia.

Banca Transilvania a finalizat în octombrie negocierile cu Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurãri din Franta, pentru vânzarea a 90% din actiunile BT Asigurãri.

În 2007, Asiban a înregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro).

Dupã preluarea Asiban si a subsidiarei din România a OTP Garancia, Groupama ajunge la o cotã de piatã de peste 12%, care ar plasa compania pe locul al treilea pe piata româneascã, dupã Vienna Insurance Group si Allianz-Þiriac.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii