BANCI | Interviu

Ghetea: Creditul in valuta va deveni din ce in ce mai rar si mai scump in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 08:21

Creditul în valută va deveni din ce în ce mai rar şi mai scump în România, pe fondul scăderii ratingului de ţară, dar şi al diminuării apetitului băncilor străine de a acorda linii de finanţare băncilor din România, a declarat miercuri preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

"E clar că, într-un viitor foarte apropiat, creditul în valută va fi din ce în ce mai rar şi mai scump. La aceasta contribuie retrogradarea României de către agenţiile de rating, mai ales că băncile din piaţa locală nu pot avea un rating peste cel al ţării. Va începe încă de pe acum să se manifeste o diminuare a apetitului băncilor din străinătate de a acorda linii de finanţare băncilor din România. Asta nu înseamnă că finanţatrea va dispărea, însă unele linii vor fi prelungite, altele nu", a spus Gheţea.

El a avertizat că la baza acestei tendinţe stă contextul dificil din ţările de provenienţă ale băncilor cu activitate în România.

Gheţea a adăugat că dobânda de bază (prime rate) aplicată de CEC Bank creditelor în euro este de 7,75% şi, "dacă se ia în calcul riscul valutar, nu este foarte departe de cea de 10,45% aplicată creditelor în lei".

Preşedintele CEC Bank a mai spus că volumul creditelor în valută acordate companiilor ajunsese, la finalul lunii octombrie, la echivalentul a 227 milioane lei, în timp ce, pe segmentul pentru populaţie, portofoliul de împrumuturi în monedă străină al CEC Bank a ajuns la echivalentul a 183 milioane lei.

Gheţea a menţionat că provizioanele făcute de CEC Bank au crescut într-un ritm alert, în concordanţă cu ce se întâmplă pe piaţă, gradul de provizionare situându-se, la sfârşitul lunii octombrie, la 2,63% din total credit, în timp ce rata creditelor neperformante la CEC Bank se situa la aproximativ 1,6% în aceeaşi perioadă.

Preşedintele CEC Bank a precizat că la baza acestor creşteri de provizioane pentru băncile comerciale au stat două schimbări de metodologie aplicate în acest an de banca centrală. Prima a fost majorarea provizioanelor pentru creditele în valută, iar a doua, aplicată de la 1 iulie, prevede că performanţele financiare ale beneficiarilor de credit nu mai sunt evaluate în condiţii standard, ci la categoria din momentul contractării creditului.

Gheţea a apreciat drept nefondate deciziile agenţiilor de rating de a retrograda România, calificându-le drept "măsuri luate fără a cunoaşte realitatea din România".

Preşedintele ARB şi al CEC Bank consideră că România nu are nevoie de un ajutor din partea FMI şi că o variantă mai adecvată, în cazul în care va fi nevoie, ar putea fi o facilitate de tip stand-by.

Referitor la întâlnirea reprezentanţilor comunităţii bancare din România cu premierul Tăriceanu, Gheţea a spus că, în cadrul discuţiilor, au existat păreri din partea unor bancheri, potrivit cărora ar fi necesare modificări ale reglementărilor băncii centrale. Preşedintele ARB nu a dat detalii suplimentare.

Premierul a adus în discuţie posibilitatea de aplicare a unor măsuri de susţinere a IMM-urilor, a mai spus Gheţea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare

Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare, dupa ultima actualizare de saptamana trecuta, conform reclamatiilor primite de la cititori. Acestia se plang ca nu mai pot deschide aplicatia si sunt nevoiti sa o reactiveze. Insa in momentul cand incearca detalii

Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie

• Observăm creÈ™terea fraudelor cibernetice în care oamenii care fac plăți sunt păcăliÈ›i È™i pierd mulÈ›i bani • Mă surprinde naivitatea celor care cred că pot câÈ™tiga bani mulÈ›i È™i detalii

Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor

Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare È™i la creÈ™terea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiÈ›ii pe termen lung, conform unui comunicat al CSALB, in care se detalii

Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate

• În perioadele de criză pot apărea È™i foarte multe oportunități pe care trebuie să È™tii cum să le tratezi din punct de vedere financiar • EducaÈ›ia financiară ne poate feri de perioada prin care am trecut, timp de cinci ani, detalii

 



 

Ultimele Comentarii