BANCI | Ultima Ora

Gazprom a reluat livrarile de gaz prin Ucraina, spre Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 09:07

Monopolul rus Gazprom va relua livrările de gaz spre UE pe teritoriul ucrainean la ora 9.00, ora Romniei, a anunţat purtătorul său de cuvnt, după ce Kievul anunţase că acestea au fost reluate deja, probabil ultima contradicţie din acest conflict n care Europa nu a ştiut adesea pe cine să creadă.

"La ora 4.00, ora Moscovei (3.00, ora Romniei), s-a dat ordinul de reluare a livrărilor, tranzitul va ncepe la ora 10.00, ora Moscovei" (9.00, ora Romniei), a declarat purtătorul de cuvnt al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de AFP.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko afirmase mai devreme că Gazprom a reluat deja livrările spre Europa pe teritoriul ucrainean ncă de marţi de la ora 3.00, ora Romniei. "La ora 4.00 ora Moscovei (3.00, ora Romniei), Gazprom a pus n circulaţie gazul spre Europa. Am vizitat un punct de control" de la sediul societăţii ruse, a declarat ea, nainte de a decola spre Kiev. Timoşenko fusese la sediul Gazprom pentru a discuta despre condiţiile n care va fi reluat tranzitul.

Premierul ucrainean a asistat luni la Moscova la semnarea acordurilor ntre companiile energetice rusă şi ucraineană Gazprom şi Naftogaz, destinate să pună capăt diferendului ruso-ucrainean care a lăsat Europa fără gazul rusesc tranzitat prin Ucraina. Imediat după semnare, ea a anunţat că se aşteaptă la reluarea livrărilor spre Europa "n orele următoare".

"Gazprom a primit ordinul de a ncepe livrările de gaz n toate direcţiile" şi "este gata să răspundă cererii cotidiene a consumatorilor europeni", a confirmat Putin n cursul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adăugat că speră ca tranzitul gazului rusesc spre Europa să fie reluat "curnd".

n plus, Putin a declarat că documentele parafate, care se referă la aprovizionarea cu gaz a Ucrainei şi la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul acestei ţări spre Europa, sunt valabile pentru următorii zece ani. El a mai spus că acordurile fac ca prezenţa observatorilor, desfăşuraţi săptămna trecută la insistenţele Rusiei, să nu mai fie necesară.

Potrivit lui, Rusia şi Ucraina s-au pus de acord asupra "unei formule de preţ după model european, pentru a comerţul cu gaz ncepnd din 1 ianuarie 2009".

Detaliile contractelor nu erau cunoscute marţi dimineaţă, dar Timoşenko a declarat că preţul mediu al gazului rusesc pentru Ucraina va fi de 230 de dolari pe mia de metri cubi n 2009.

"Contăm pe faptul că vom ajunge la preţul de 230 de dolari pentru ntregul an", a spus ea, afirmnd pe de altă parte că tariful pentru 2010 va fi "cu 10%" mai mic dect cel aplicat ţărilor europene.

Potrivit premierului ucrainean, Kievul a obţinut de la Moscova 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic, necesar pentru a menţine presiunea n conductele ucrainene, la preţul de 167 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul tehnic era unul dintre punctele de divergenţă, ambele părţi considernd că cealaltă trebuie să plătească pentru el.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, adversar politic al lui Timoşenko, nu reacţionase ncă, marţi dimineaţă, la anunţul acordului, dar un apropiat al său l-a criticat vehement. "Noi acordăm Rusiei o reducere de peste 60% la tranzit (...) şi vom subvenţiona Gazprom", a spus consilierul prezidenţial pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, citat de Interfax.

La un preţ anual de 235-240 de dolari, pentru consumatorii finali ucraineni factura riscă să urce la peste 300 de dolari, a adăugat el, preconiznd "o fază dificilă pentru economia ucraineană".

Prudentă după numeroasele răsturnări de situaţie şi obstacole neaşteptate apărute n ultimele zile, Comisia Europeană, a cerut luni să cunoască ora precisă cnd vor fi reluate livrările spre Europa. "Observatorii noştri vor verifica cnd gazul ncepe efectiv să circule", a adăugat Comisia ntr-un comunicat.

Odată redeschise vanele, va fi nevoie de 24 pnă la 72 de ore pnă cnd ţările europene vor ncepe să primească din nou gaz rusesc. UE importă un sfert din gazul pe care l consumă din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean. Moscova şi-a sistat livrările spre Ucraina n 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a ntrerupt şi livrările spre Europa de pe teritoriul acestei ţări, acuznd Kievul că sustrage din gazul destinat clienţilor europeni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii