www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Gazprom a reluat livrarile de gaz prin Ucraina, spre Europa

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 09:07
Monopolul rus Gazprom va relua livrările de gaz spre UE pe teritoriul ucrainean la ora 9.00, ora Romāniei, a anunţat purtătorul său de cuvānt, după ce Kievul anunţase că acestea au fost reluate deja, probabil ultima contradicţie din acest conflict īn care Europa nu a ştiut adesea pe cine să creadă.

"La ora 4.00, ora Moscovei (3.00, ora Romāniei), s-a dat ordinul de reluare a livrărilor, tranzitul va īncepe la ora 10.00, ora Moscovei" (9.00, ora Romāniei), a declarat purtătorul de cuvānt al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de AFP.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko afirmase mai devreme că Gazprom a reluat deja livrările spre Europa pe teritoriul ucrainean īncă de marţi de la ora 3.00, ora Romāniei. "La ora 4.00 ora Moscovei (3.00, ora Romāniei), Gazprom a pus īn circulaţie gazul spre Europa. Am vizitat un punct de control" de la sediul societăţii ruse, a declarat ea, īnainte de a decola spre Kiev. Timoşenko fusese la sediul Gazprom pentru a discuta despre condiţiile īn care va fi reluat tranzitul.

Premierul ucrainean a asistat luni la Moscova la semnarea acordurilor īntre companiile energetice rusă şi ucraineană Gazprom şi Naftogaz, destinate să pună capăt diferendului ruso-ucrainean care a lăsat Europa fără gazul rusesc tranzitat prin Ucraina. Imediat după semnare, ea a anunţat că se aşteaptă la reluarea livrărilor spre Europa "īn orele următoare".

"Gazprom a primit ordinul de a īncepe livrările de gaz īn toate direcţiile" şi "este gata să răspundă cererii cotidiene a consumatorilor europeni", a confirmat Putin īn cursul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adăugat că speră ca tranzitul gazului rusesc spre Europa să fie reluat "curānd".

Īn plus, Putin a declarat că documentele parafate, care se referă la aprovizionarea cu gaz a Ucrainei şi la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul acestei ţări spre Europa, sunt valabile pentru următorii zece ani. El a mai spus că acordurile fac ca prezenţa observatorilor, desfăşuraţi săptămāna trecută la insistenţele Rusiei, să nu mai fie necesară.

Potrivit lui, Rusia şi Ucraina s-au pus de acord asupra "unei formule de preţ după model european, pentru a comerţul cu gaz īncepānd din 1 ianuarie 2009".

Detaliile contractelor nu erau cunoscute marţi dimineaţă, dar Timoşenko a declarat că preţul mediu al gazului rusesc pentru Ucraina va fi de 230 de dolari pe mia de metri cubi īn 2009.

"Contăm pe faptul că vom ajunge la preţul de 230 de dolari pentru īntregul an", a spus ea, afirmānd pe de altă parte că tariful pentru 2010 va fi "cu 10%" mai mic decāt cel aplicat ţărilor europene.

Potrivit premierului ucrainean, Kievul a obţinut de la Moscova 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic, necesar pentru a menţine presiunea īn conductele ucrainene, la preţul de 167 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul tehnic era unul dintre punctele de divergenţă, ambele părţi considerānd că cealaltă trebuie să plătească pentru el.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, adversar politic al lui Timoşenko, nu reacţionase īncă, marţi dimineaţă, la anunţul acordului, dar un apropiat al său l-a criticat vehement. "Noi acordăm Rusiei o reducere de peste 60% la tranzit (...) şi vom subvenţiona Gazprom", a spus consilierul prezidenţial pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, citat de Interfax.

La un preţ anual de 235-240 de dolari, pentru consumatorii finali ucraineni factura riscă să urce la peste 300 de dolari, a adăugat el, preconizānd "o fază dificilă pentru economia ucraineană".

Prudentă după numeroasele răsturnări de situaţie şi obstacole neaşteptate apărute īn ultimele zile, Comisia Europeană, a cerut luni să cunoască ora precisă cānd vor fi reluate livrările spre Europa. "Observatorii noştri vor verifica cānd gazul īncepe efectiv să circule", a adăugat Comisia īntr-un comunicat.

Odată redeschise vanele, va fi nevoie de 24 pānă la 72 de ore pānă cānd ţările europene vor īncepe să primească din nou gaz rusesc. UE importă un sfert din gazul pe care īl consumă din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean. Moscova şi-a sistat livrările spre Ucraina īn 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a īntrerupt şi livrările spre Europa de pe teritoriul acestei ţări, acuzānd Kievul că sustrage din gazul destinat clienţilor europeni.