BANCI | Interviu

Garantiile pentru programul Prima Casa s-ar putea termina luna viitoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-13 11:06

Jumatate din plafonul total de garantii pentru creditele Prima Casa alocat pentru acest an, de 1,7 miliarde lei, respectiv 860 milioane lei, a fost deja epuizat, in mai putin de doua luni de cand a fost distribuit celor 18 banci, la finalul lunii februarie, conform datelor furnizate pentru Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza programul.

În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanţii în cadrul Programului Prima casă a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, dupa cum precizeaza FNGCIMM. Accelerarea creditarii s-a produs pe fondul aprobarii legii privind darea in plata, care a grabit clientii bancilor sa-si ia un credit, dupa ce bancherii au avertizat ca programul risca sa se sisteze, daca in lege vor fi introduse si creditele Prima Casa.

In final, programul a fost scos din lege, insa cererea de credite Prima Casa ar putea sa se mentina ridicat si urmatoarele luni, dat fiind ca celelalte tipuri de credite imobiliare, fara garantia statului, au fost deja restrictionate de unele banci, iar altele ar putea si ele anunta ca vor majora avansul si dobanzile, din cauza legii privind darea in plata.

Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat ca si-a epuizat deja plafonul alocat pentru intreg anul, urmand a-i fi alocate noi garantii redistribuite de la bancile care au acordat mai putine credite decat estimau.

Reprezentantii FNGCIMM precizeaza ca alte doua banci au anuntat ca in curand vor ajunge la limita plafoanelor alocate si au solicitat suplimentarea acestora.

In aceste conditii, este posibil ca cea de-a doua jumatate a plafonului disponibil pentru garantii Prima Casa sa se epuizeze rapid, probabil chiar in urmatoarele doua luni, astfel ca Guvernul va fi pus in curand in situatia de a decide daca va suplimenta sau nu programul cu noi fonduri.

Am intrebat FNGCIMM de ce nu s-a facut realocarea garantiilor pentru BCR din timp, astfel incat sa nu existe intreruperea care ar putea afecta clientii.

“Conform mandatului acordat de Ministerul Finanțelor Publice, realocarile pot fi efectuate trimestrial exclusiv în favoarea finanțatorilor care au epuizat resursele alocate în etapa anterioară”, au raspuns reprezentantii fondului.

“FNGCIMM, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor iniția in curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul Programului pentru că în limita resurselor disponibile să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toţi finanţatorii participanţi în program le vor formula în următorul trimestru. Sumele vor fi puse la dispoziția finanţatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanţatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceştia vor epuiza resursele alocate şi vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016”, mai precizat FNGCIMM intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Conform prevederilor legale aplicabile, “FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.” În acest sens, FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanțatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecarei bănci din primul trimestru al anului 2016, data preconizată la care finanțatorii vor finaliza plafoanele.

FNGCIMM va continua să evalueze ritmul de acordare a garanțiilor, pentru a realiza ajustările necesare în vederea asigurării unei utililizări rationale, în funcţie de gradul de utilizare a sumelor alocate, însă ținând cont de limitarea dată de plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului pentru anul 2016.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a distribuit la sfârșitul lunii februarie a.c., conform art.3 alin.(35) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", cu modificările şi completările ulterioare, plafonul alocat pentru anul 2016 către cele 18 bănci partenere în program.

Plafonul alocat pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului Prima Casă în anul 2016 a fost în valoare de circa 1.690,1 milioane lei.

Plafoanele repartizate fiecărui finanțator în limita plafonului total alocat pentru anul 2016, au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, pentru a oferi siguranță și predictibilitate băncilor în relația cu potenţialii clienți. Fondul nu are contact direct cu beneficiarii programului Prima Casă, astfel că responsabilitatea în privinţa încadrării în limitele alocate, monitorizării fluxurilor interne de aprobare a solicitărilor clienţilor, precum și gestionarea ritmului de acordare a creditelor, aparțin exclusiv băncilor.

Pentru protejarea intereselor potenţialilor beneficiari ai programului, băncile sunt invitate să procedeze la o informare corectă şi obiectivă a clienţilor în privinţa prioritizării solicitărilor în raport cu resursele de care dispun și să se asigure că dosarele de credit tip Prima casă sunt aprobate în limita plafonului de care dispun.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii