BANCI | Ultima Ora

Fondul de garantare a creditelor (FNGCIMM) face precizari in scandalul fraudelor bancare: "Functionam normal, nu am incalcat legea"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-06 12:01

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a emis un comunicat in care reitereaza faptul ca activitatea Fondului nu a fost perturbata de scandalul fraudelor bancare in care este implicat presedintele institutiei, Aurel Saramet (foto).

Intreaga activitate a FNGCIMM s-a realizat cu respectarea tuturor reglementarilor legale aplicabile in vigoare, precizeaza institutia.

FNGCIMM se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei, care nu a identificat deficiente la nivelul FNGCIMM.

Aprobarea emiterii garantiilor de catre FNGCIMM se realizeaza prin decizia colectiva a doua comitete, compuse fiecare din cate 5 membri, fiecare cu drept egal de vot, mentioneaza FNGCIMM.

Comunicatul FNGCIMM:

"Fondul Național de Garantare - Entitate esențială in sustinerea sectorului IMM

Fata de relatarile aparute recent în presa si de pozitionarea unor entitati mass media, rezultate din absenta unor surse de informare competente si obiective, ce pot afecta nu doar buna reputatie a institutiei, dar chiar rolul sau in desfasurarea activitatilor economice, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri doreste sa faca cunoscute urmatoarele puncte de vedere:

- FNGCIMM s-a infiintat in anul 2001 ca fond cu capital de risc, în scopul susţinerii activităţilor întreprinzătorilor, fiind un instrument al statului pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltării sectorului intreprinderilor mici si mijlocii - prioritate a politicilor nationale economice şi sociale.

- FNGCIMM functioneaza dupa reguli de principiu europene, in baza apartenentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association). Aceasta Asociatie reuneste, la acest moment, un numar de peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de tari europene si Turcia. De asemenea, presedintele FNGCIMM este si membru al Consiliului de Administratie al Asociatiei.

- In conformitate cu practica la nivelul tuturor fondurilor de garantare din Europa, FNGCIMM nu intră în contact cu beneficiarii finali ai produselor sale, indiferent dacă aceştia sunt persoane fizice participante în programele destinate acestora sau intreprinderi mici şi mijlocii care beneficiaza de o garantie a Fondului.

Dosarul de credit, cuprinzand actele originale, al unui IMM solicitant de credit, se depune numai la institutia finantatoare. In urma analizei si aprobarii dosarului de credit de catre institutia finantatoare, aceasta transmite catre FNGCIMM (in copii certificate de catre functionarii institutiei finantatoare) referatul de credit, cererea de credit, date referitoare la garantiile puse la dispozitie de IMM etc. si, in original, cateva declaratii pe proprie raspundere privind calitatea de intreprindere mica si mijlocie a solicitantului.

- In situatia in care institutia finantatoare a aprobat acordarea creditului, dar IMM-ul nu detine colateralul necesar acoperirii integrale a expunerii la valoarea creditului aprobat, documentele precizate mai sus ajung la Fond. De asemenea, beneficiarul finantarii accepta ca, in completarea garantiilor materiale proprii, banca sa solicite garantia FNGCIMM. Aprobarea emiterii garantiilor de catre FNGCIMM se realizeaza prin decizia colectiva a doua comitete, compuse fiecare din cate 5 membri, fiecare cu drept egal de vot.

- Intreaga activitate a FNGCIMM s-a realizat cu respectarea tuturor reglementarilor legale aplicabile in vigoare. Dovada sustinerii acestei afirmatii rezida in faptul ca actiunile de supraveghere, misiunile de audit si/ sau controalele realizate de diverse entitati (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Corpul de Control al guvernului, Corpul de Control al MECMA etc) nu au identificat deficiente in derularea activitatii societatii.
Precizam, de asemenea, faptul ca societatea beneficiaza de audit extern din partea unei companii de top din cadrul “big four”.

- FNGCIMM se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de institutie financiara nebancara, inregistrata in Registrul Special al BNR. Fondul are obligatii de raportare similare bancilor, supusa controalelor de specialitate desfasurate cel putin anual. Si din aceasta perspectiva, monitorizarea indicatorilor de prudentialitate sau rapoartele de supraveghere nu au identificat deficiente la nivelul FNGCIMM.

- In ultimii 4 ani, de la debutul crizei economice in tara noastra, Fondul şi-a dovedit din plin capacitatea de a susţine accesul la finanţare pentru un număr important de IMM-uri şi de a instrumenta programe guvernamentale prioritare destinate atenuării efectelor economice şi sociale ale crizei. FNGCIMM a reprezentat certitudinea sprijinului. In acest sens, cifrele performantei sale sunt mai mult decat elocvente: emiterea unui numar de peste 35,000 de garantii, in cuantum de cca. 2 miliarde EUR, aferente unui volum de credite sustinute de peste 4 miliarde EUR si, poate ceea ce este mai important, salvarea sau crearea a peste 300.000 de locuri de munca.

- Inca de la infiintare, FNGCIMM a fost o entitate profitabila, desi nu are ca obiectiv principal obtinerea de profit. In cadrul Uniunii Europene, masurarea performantei unui fond este determinata doar de numarul de IMM-uri sustinute sau de capacitatea de a rezista pe piata. In aceste conditii, pe baza datelor financiare aferente primelor 10 luni ale anului 2012, FNGCIMM prognozeaza incheierea anului in curs cu un profit de cca. 25 mil lei.

- In conditiile unui mediu economic ostil, caracterizat, printre altele, de o crestere semnificativa a ratei creditelor neperformante in sistem (cifrata, dupa ultimul Raport de Stabilitate Financiara la cca. 23% - sector IMM), FNGCIMM a reusit, printr-un management adecvat si instrumente specifice, mentinerea unui nivel al ratei platilor mult inferior, la cca. 5%. De asemenea, nivelul capitalurilor proprii ale FNGCIMM este mai mare decat capitalul social al institutiei, aspect ce indica faptul ca FNGCIMM nu a pierdut bani, ci, dimpotriva, a gestionat corespunzator fondurile puse la dispozitie de actionar, statul roman.

- Pe langa activitatea propriu-zisa de garantare a IMM-urilor, FNGCIMM a derulat, dar si a initiat, in bune conditii, o serie de programe guvernamentale, cel mai reprezentativ dintre acestea fiind programul „Prima Casa”.

Reiteram, si pe aceasta cale, faptul ca activitatea Fondului nu a fost perturbata si se desfasoara, in continuare, cu respectarea tuturor normelor si procedurilor in vigoare, care au la baza principiul de drept al bunei credinte a partilor.

De asemenea, FNGCIMM ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de derularea in bune conditiuni a anchetei declansate, dar benefiicind de prevederile constitutionale referitoare la prezumtia de nevinovatie."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii