BANCI | Stirea Zilei

FMI recomanda BNR sa creasca dobanzile; Banca Nationala considera ca majorarea dobanzilor este primul risc pentru stabilitatea financiara, dar care poate veni din exterior, nu din interior

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-25 12:04

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa majoreze dobanzile pietei financiare interbancare (ROBOR), pentru a pregati o viitoare crestere a dobanzii de politica monetara, in prezent de 1,75%, in contextul intensificarii inflatiei.

In acelasi timp, BNR apreciaza, in raportul asupra stabilitatii financiare ca principalul risc este de majorare a dobanzilor, insa este de natura externa, ce poate aparea in cazul "deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente".

Intr-un comunicat al FMI publicat astazi se arata urmatoarele: “Conducerea FMI a incurajat BNR sa ramana vigilenta fata de cresterea presiunilor inflationiste si sa ia in calcul intarirea politicii monetare. Ei au recomandat sustinerea unor dobanzi mai mari pe piata financiara prin ingustarea coridorului dobanzilor de politica monetara si absorbtia excesului de lichiditate. Aceasta va stabili baza pentru o ulterioara majorare a dobanzii de politica monetara”.

BNR nu vede un risc in majorarea dobanzilor pe termen scurt

BNR considera ca majorarea dobanzii la lei nu reprezinta in prezent un risc pe termen scurt, insa acesta s-ar putea materializa in cazul deteriorarii sentimentului investitorilor straini.

In raportul de stabilitate financiara prezentat astazi la BNR nu este mentionat printre riscuri si cel al cresterii dobanzilor la leu. 

Viceguvernatorul Liviu Voinea, cel care a prezentat raportul de stabilitate financiara, considera ca riscul de crestere a dobanzilor este mai degraba unul pe termen lung si provine din factori externi, in conditiile in care intern avem exces de lichiditate.

Liviu Voinea, intrebat de Bancherul.ro de ce nu a fost inclus riscul de dobanda in raportul de stabilitate, in contextul recomandarilor FMI:

"Riscul de crestere a dobanzii provine in primul rand din extern si este primul risc pe care l-am prezentat astazi in raportul de stabilitate. Este vorba de riscul legat de increderea investitorilor in economiile emergente. In ce se reflecta posibila deteriorare a increderii investitorilor? Evident in dobanzi.

Insa vedem ca de la data precedentului raport, Federal Reserve a crescut de doua ori rata dobanzii, ceea ce nu s-a reflectat in costuri suplimentare pentru economiile emergente, nici pentru Romania. Motivele sunt diverse, dar noi suntem in privinta CDS-ului (riscul de tara) intr-o zona apropiata de cea a altor tari din regiune si ne imprumutam destul de ieftin, la minime istorice chiar. Rriscul de crestere a dobanzii este mai degraba un risc pe termen mediu si lung, dar care vine din exterior cu precadere, dupa cum l-am evidentiat.

Exista lichiditate in exces pe piata, dar ea coexista cu intermedierea financiara scazuta, care este o caracteristica si a altor economii, inclusiv cele vestice. In privinta deciziilor de politica monetara, noi pastram toate optiunile, in functie de evolutia economiei.

Comunicatul FMI, in privinta sectorului financiar, in primul rand felicita, sau apreciaza, reducerea semnificativa a creditelor neperformante si evidentiaza eforturile pentru continuarea reducerii acestora. De asemenea, saluta deciziile Curtii Constitutionale.

Se mai spune in comunicat ca FMI incurajeaza BNR sa ramana vigilenta cu privire la cresterea presiunilor inflationiste si sa considere (sa ia in considerare n.r.) intarirea politicii monetare, in primul rand prin posibila reducere a coridorului ratelor dobanzilor de politica monetara si absorbtia lichiditatii in exces.

Dupa cum am mentionat si astazi, este lichiditate in exces pe piata, dar ea coexista cu intermedierea financiara scazuta, care este o caracteristica si a altor economii, inclusiv a celor vestice. In privinta deciziilor de politica monetara, noi analizam toate optiunile, ne pastram deschise toate optiunile, in functie de informatiile din economie la momentul respectiv. Cunoasteti pozitia noastra in prezent."

A aparut un nou risc: cresterea pretului locuintelor

Un risc inclus in premiera de BNR in raportul de stabilitate este cel privind cresterea pretului locuintelor. Intrebat, de Bancherul.ro, daca acest risc ar putea determina BNR sa adopte restrictii de creditare, majorarea dobanzii sau reconsiderea programului Prima Casa, Liviu Voinea a raspuns:

“Aceasta crestere economica in ansamblu nu este determinata in primul rand de creditare. Stocul de credite pe ansamblu a crescut anul trecut cu 3%, sub nivelul de crestere al PIB-ului. Este adevarat ca, mergand in detaliu, creditarea in moneda nationala a crescut mai rapid, dar pe ansamblu nu este o crestere economica determinata de creditare in primul rand. Nu e nici lipsita de creditare dar nu e determinata de creditare. De aceea, eventuale masuri de politica monetara, care oricum isi produc efectele dupa un anumit interval de timp, s-ar putea sa nu aiba un impact direct asupra aspectului respectiv. Deocamdata, noi am spus ca acest risc este de intensitate scazuta, dar l-am mentionat, pentru ca rezulta din analizele pe care le facem: usor peste valoarea de semnal din metodologiile Comisiei Europene."

E necesara o tintire mai buna a beneficiarilor Programului Prima Casa?

Liviu Voinea sugereaza ca poate fi facuta o analiza cu privire la o tintire mai buna a beneficiarilor Programului Prima Casa in privinta veniturilor acestora.

Liviu Voinea: "Trebuie facuta distinctie, iar analiza trebuie aprofundata, intre tipurile de active imobiliare. Cele intre o anumita valoare, care sunt tinta programului Prima Casa...acesta este un program guvernamental, si nu este Banca Nationala chemata sa decida asupra lui. Dar analize asupra tintirii mai bune a celor care beneficiaza de acest program pot fi facute, din perspectiva veniturilor acestora. La alta categorie de pret, unde nu avem Prima Casa, intr-adevar se vad cresteri ale preturilor si pe acestea le-am semnalat. Ele nu sunt determinate neaparat de creditarea ipotecara. In orice caz, la acest gen de riscuri, precum cresterea pretului activelor imobiliare, atat practica europeana cat si analiza noastra, arata ca daca va fi nevoie – noi le monitorizam in permanenta – prima linie de interventie le reprezinta politicile macro-prudentiale nu direct politicile monetare. Daca si cand va fi nevoie. Nu este docamdata cazul."

Mesajul principal al raportului de stabilitate financiara

Mesajul principal al raportului de stabilitate financiara, a spus Liviu Voinea, este urmatorul: creditarea catre companii are loc de crestere.

Dar care sunt problemele in creditarea companiilor si ce solutii a identificat BNR pentru stimuarea finantarii firmelor? L-am intrebat pe Liviu Voinea.

Raspunsul a fost urmatorul:

“Probleme sunt si la nivelul companiilor, in privinta bancabilitatii, in special gradul scazut de capitalizare si disciplina la plata - stiam de la inceputul tranzitiei ca nu este suficient capital autohton, de aceea s-au infiintat fonduri de garantare si contra-garantare, care au trebui sa stimuleze mai mult intermedierea financiara - precum si la nivelul bancilor: nivelul inca ridicat dintre marja dobanzii la credit si cea la depozit, necesitatea de a face profit mai mult din volum si mai putin din marja, precum si necesitatea de pregatire suplimentara a personalului bancar.”

Intr-o prezentare din ziua precedenta, viceguvernatorul BNR identifica, printre vinovatii de slaba creditare a firmelor, si bancherii straini din conducerea bancilor, care nu ar cunoaste suficient de bine specificul economiei romanesti. (vezi aici detalii)

Mesajele cheie ale raportului de stabilitate financiara

- Stabilitatea financiară s-a menținut robustă, iar riscurile s-au diminuat ca număr și intensitate față de aceeași perioadă a anului trecut.

- Principalul risc ridicat este de natură externă: riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente.

- Contextul macroeconomic intern este favorabil, dar se acumulează tensiuni din perspectiva creșterii economice peste potențial și a deficitelor gemene.

- Ciclul financiar este în urma ciclului economic, ceea ce creează premise pentru echilibrarea pe viitor a structurii creșterii economice.

- Preferința pentru lichiditate este ridicată, mai ales în contextul ratelor scăzute ale dobânzii.

- Există potențial semnificativ de creștere a creditării pentru firme.

- Riscul unui cadru legislativ incert și impredictibil a scăzut semnificativ, dar s-a observat un impact asupra pieței creditului.

- A apărut un risc nou, deocamdată de intensitate redusă: riscul unei accelerări a prețurilor imobiliare.

- Sectorul bancar este adecvat capitalizat și deține suficiente resurse de lichiditate.

- Rata creditelor neperformante a continuat să se reducă.

Mugur Isarescu: nu exista contradictie intre situatia macroeconomica buna si riscuri

"Nu există nici o contradicție între a avea o situație macroeconomică bună și a avea riscuri la adresa stabilității financiare", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in deschiderea conferintei de prezentare a raportului privind stabilitatea financiara.

"Este de datoria noastră să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm, ceea ce nu înseamnă că ele se vor și materializa automat. Trebuie să învățăm cu toții să trăim cu aceste riscuri, să ne adaptăm și, în măsura în care este posibil, să le prevenim sau să le reducem.

De exemplu, anul trecut am avertizat asupra unui risc sistemic sever, cel al incertitudinii legislative rezultate din două proiecte de legi care interveneau în contractele ipotecare existente.

Ulterior, în înțelepciunea sa, Parlamentul a introdus niște limite privind accesul la legea dării în plată, iar Curtea Constituțională a redus și mai mult acest risc, prin referirea la principiul impreviziunii – în cazul legii dării în plată, și prin declararea neconstituționalității legii privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

Prezentarea riscurilor la adresa stabilității financiare nu trebuie să ne sperie, ci îndeplinește doar rolul de avertisment timpuriu. Printr-un mix echilibrat de politici economice, este posibil ca aceste riscuri să nu se materializeze sau să aibă un impact mai redus", a precizat Isarescu.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  FMI  ROBOR  dobanda de politica monetara  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii