BANCI | Stirea Zilei

Florin Georgescu: Criza avantajeaza Casele de Ajutor Reciproc (CAR)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-19 16:18

Rolul caselor de ajutor reciproc (CAR) creşte în condiţiile turbulenţelor financiare internaţionale, odată cu sporirea importanţei economisirii interne şi accesul mai dificil la finanţarea bancară, a spus miercuri prim viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu.

"În condiţiile turbulenţelor financiare internaţionale, creşte rolul caselor de ajutor reciproc, mai ales pentru populaţia care nu are acces la finanţarea bancară. În acest context, ne orientăm către economisirea internă, pentru că nu ne mai putem baza la fel de mult pe resursele atrase din străinătate", a declarat Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, activele instituţiilor financiare nebancare (IFN) incluse de BNR în registrul de evidenţă se ridică la câteva sute de milioane de euro, "probabil jumătate de miliard de euro".

Georgescu a adăugat că banca centrală a preferat forma actuală de reglermentare a caselor de ajutor reciproc, fără măsuri prudenţiale, fiind suficientă notificarea BNR la înfiinţarea acestora.

IFN-urile aveau în total circa 10% din activele sistemului bancar din România la finalul anului trecut.

"Modul de organizare a caselor de ajutor reciproc este adaptat la realităţile din România, dar în conformitate cu standardele Uniunii Europene. În prezent, avem aproximativ 3.000 de entităţi de acest fel", a mai spus Georgescu.

Cele 48 de IFN-uri cuprinse în registrul special însumează 92% din activele deţinute de IFN-uri. Pe de altă parte, în registrul general sunt cuprinse 122 de IFN-uri cu o cifră de afaceri mai mică şi care deţin 8% din active. În registrul de evidenţă sunt înscrise casele de ajutor reciproc, care nu au nevoie de aplicarea unor cerinţe de prudenţialitate speciale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii