ECONOMIE | Stiri economice

Exporturi record, dar deficitul lunar s-a mentinut la peste 2 miliarde euro in noiembrie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-17 07:21

În luna noiembrie 2021, exporturile au ajuns la un nivel record (7,08 milioane euro) dar deficitul în schimburile de mărfuri cu străinătatea s-a menținut peste pragul de 2 miliarde euro, după ce importurile au însumat 9,25 miliarde euro.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele 11 luni ale anului curent până la 21,34 miliarde euro sau 8,8% din PIB prognozat pentru anul în curs.

Dispunerea majorărilor pe fluxuri de export și import față de aceeași lună a anului anterior a rămas defavorabilă, cu +17,5% la export și +21,5% la import. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate de la începutul anului în curs s-a păstrat la cea mai redusă valoare din ultimii opt ani, adică doar 79,3%, ceea ce continuă să pună presiune pe cursul de schimb.

Seria statistică confirmă tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza pentru o lună „normală” peste cota de 2 miliarde euro, depășită la finele T1 2021. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual NESUSTENABIL PE TERMEN LUNG de circa 10% din PIB în schimburile de mărfuri cu străinătatea.

Schimburile cu țările UE au însumat circa 49,6 miliarde euro la export și 65 miliarde euro la import (72,8% din total la exporturi şi 72,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 18,5 miliarde euro și importuri de 24,6 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 15 miliarde euro pe piața unică UE şi aproape 6 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a stopat trendul negativ început în aprilie. Deficitul pe acest segment strategic s-a redus marginal față de luna precedentă (de la -889 milioane euro la -807 milioane euro). Contribuția lui la soldul general s-a modificat de la +5% la finele T1, la aproape -4% după primele 11 luni din 2021.

La alte mărfuri manufacturate, cu un minus de peste șase miliarde euro, gradul de acoperire a avut o valoare relativ redusă (78%). În schimb, avem un plus de aproape o jumătate de miliard de euro la materii prime și materiale, ceea ce arată incapacitatea de a le prelucra în țară, cu valoare adăugată mai mare.

Deficitul pe segmentul de produse alimentare și-a reluat creșterea, după ce se stabilizase la ceva mai mult de un miliard și jumătate euro după T3 2021 dar gradul de acoperire sectorial a importurilor cu exporturile efectuate s-a păstrat la 77%.

De reținut, accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 4 miliarde euro (din care peste un miliard și jumătate de euro doar în ultimele trei luni). Dar cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, care a urcat la aproape 10 miliarde euro, consecință a reducerii masive a capacității de producție.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii