ECONOMIE | Analize economice

Eurostat: România, pe locul 5 în UE la inflația anuală. Germania, evoluție îngrijorătoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-07-31 12:25

România s-a plasat în luna iunie 2023 pe locul 5 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 9,3%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a poziționat sub patru țări din fostul bloc estic dar cu aproape două puncte procentuale peste Bulgaria (7,5%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a menținut (detașat) Ungaria (+19,9%), urmată de un grup compact format din Slovacia (+11,3%), Cehia (+11,2%) și Polonia (+11,0%). Croația (+8,3%) a păstrat o valoare mai mică iar balticele au trecut sub noi la mijlocul anului (Estonia +9%, Lituania +8,2% și Letonia +8%).

Față de statele cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro (Ungaria, Cehia și Polonia), România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și aproape la cel mai redus nivel din regiune (pentru a susține creșterea economică) și a avut rezultate mai bune în diminuarea avansului prețurilor la consumator.

Spre deosebire de România, Cehia și Polonia (cu circa două puncte procentuale în plus) au avut un succes moderat în reducerea inflației. Mai mult, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 10,8% în mai 2022 s-a dus în ritm rapid la peste 25%, pentru a reveni cu greu înapoi sub pragul de 20%.

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Luxemburg (+1%, reducere la mai puțin de un sfert față de prima lună a anului curent), Belgia (1,6%, de la 4,9% la finele T1), Spania (tot 1,6%, de la un nivel de 9% în urmă cu nouă luni), Danemarca (+2,4%), Cipru și Grecia (cu câte +2,8%).
Germania (6,8%, cu o creștere semnificativă de la 6,3% în luna anterioară), s-a plasat peste media UE (6,4%) și s-a îndepărtat de media Zonei Euro (5,5%).

De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat ceva mai bine decât Germania, cu 6,7% (în scădere de la 8% anterior), în timp ce Franța a consemnat o valoare de 5,3%.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii