BANCI | Analiza

Erste Group: Ratingul Romaniei ar putea fi ridicat in 2012, daca reformele fiscale continua

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-29 15:00

Ratingul României ar putea fi ridicat anul viitor dacă reformele fiscale continuă, anticipează analiştii Erste Group, intr-un raport prezentat astazi (VEZI RAPORTUL in documentul atasat)

Pentru unele ţări din Europa Centrală şi de Est, calificativele nu sunt aliniate cu situaţia economică şi progresele în privinţa situaţiei financiare, apreciaza analistii.

"Urmatoarea intrebare este: cât le va lua agenţiilor de rating să alinieze ratingurile la aspectele fundamentale, sau vor fi aceste ratinguri partial ignorate de piata ca fiind prea rigide si invechite?", a spus Juraj Kotian (foto), Co-Head CEE Macro Research la Erste Group.

Analiştii Erste dau exemplul Croaţiei (BBB-), Ungariei (BBB-) şi României (BB+), ţări care, deşi au ratinguri cu până la patru trepte sub cel al Portugaliei (BBB), se împrumută cu costuri mai mici. În plus, guvernul Slovaciei plăteşte o primă de risc mai redusă decât cea suportată de Spania sau Italia, deşi aceste state beneficiază de ratinguri mult mai bune.

"Ne aşteptăm la îmbunătăţirea ratingurilor pentru mai multe state din regiune, însă nu mai devreme de începutul anului viitor", anticipează Erste.

Astfel, Slovacia şi România, ale căror ratinguri au perspectivă neutră din partea agenţiilor, ar putea obţine anul viitor îmbunătăţirea calificativelor, dacă guvernele celor două ţări respectă obiectivele fiscale şi continuă reformele, se spune în raport.

Analiştii altor două bănci importante de pe piaţa românească, ING şi UniCredit, au prezentat recent rapoarte pozitive cu privire la ratingul României.

UniCredit anticipează că România ar putea fi una dintre puţinele ţări din întreaga lume care să obţină îmbunătăţirea ratingului de credit în acest an. Banca se aşteaptă ca ratingul de ţară să revină în categoria investment grade în a doua jumătate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finanţare.

Experţii ING consideră că perspectiva ratingului de credit al României ar putea fi îmbunătăţită în acest an, iar revenirea calificativului în categoria investment grade ar putea avea loc în 2012.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii