BANCI | Stirea Zilei

Erste Group obtine profit peste asteptari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-30 11:10

Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a nregistrat n al doilea trimestru al acestui an un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 260 milioane euro, n scădere cu 19% faţă de acelaşi interval din 2008, dar peste estimările analiştilor, arată rezultatele publicate joi.

Analiştii estimau, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, un profit net de 180 milioane euro pentru al doilea trimestru, n scădere cu 43,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, nivelul reprezentnd media estimărilor a 13 analişti.

n trimestrul al doilea al anului trecut, grupul obţinuse un profit net de 321 milioane euro.

n prima jumătate a acestui an, profitul net al Erste Group Bank a fost de 492,1 milioane euro, n scădere cu 22,7% faţă de primul semestru din 2008. Grupul afişase un profit net de 232,1 milioane euro pentru primele trei luni din acest an.

Provizioane de risc pentru mprumuturi şi avansuri au ajuns n primul semestru din acest an la 892,1 milioane euro, n creştere cu 132,3%faţă de aceeaşi perioadă din 2008. n trimestrul al doilea, provizioanele constiuite au nsumat 521,9 milioane euro, faţă de 370,2 milioane euro n trimestrul I.

"Constituirea de provizioane suplimentare a survenit pe fondul deteriorării condiţiilor macroeconomice şi drept urmare a creşterii numărului de cazuri de nendeplinire a obligaţiilor financiare, precum şi a scăderii bonităţii clienţilor", a explicat grupul, n comunicatul cu rezultatele financiare semestriale.

Costurile de risc au urcat mai ales ca urmare a deteriorării calităţii portofoliilor pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. Cea mai semnificativă majorare procentuală a costurilor de risc s-a nregistrat n Ucraina, nsă n termeni absoluţi, Romnia a nregistrat cea mai mare creştere a costurilor de risc, de la 39 milioane euro n primul semestru din 2008 pnă la 169,8 milioane euro n perioada ianuarie-iunie 2009.

"Comparaţia este nsă influenţată de faptul că n S1 2008 au avut loc eliberări de provizioane n valoare totală de 25 milioane euro (la BCR n.r.). Aceste provizioane fuseseră constituite odată cu prima consolidare a băncii", arată raportul Erste.

Rata creditelor neperformante - calculată pe baza expunerii totale - s-a majorat de la 2,9% n ultimul trimestru din 2008 pnă la 3,6% n primul semestru al acestui an, a precizat banca austriacă.

Profitul operaţional s-a majorat n primul semestru din 2009 cu 19,1%, la 1,78 miliarde euro, nivel record nregistrat de grupul austriac. n trimestrul al doilea, rezultatul operaţional a nsumat 937,9 milioane euro.

Veniturile operaţionale au crescut cu 7%, pnă la 3,74 miliarde euro, ca urmare a majorării rezultatului din dobnzi cu 8,6%, la 2,5 miliarde euro, şi a unui rezultat net din tranzacţionare de 343,1 miliane euro, mai mare cu 86,1%.

n schimb, venitul net din comisioane a scăzut n primul semestru cu 11,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, pnă la 888,2 milioane euro, cea mai mare scădere (-22%) fiind nregistrată n domeniul operaţiunilor cu valori mobiliare.

Cheltuielile administrative au scăzut n primul semestru cu 2,1%, pnă la 1,96 miliarde euro.

Activele totale ale Erste au crescut n primul semestru cu 1,4%, pnă la 204,2 miliarde euro, de la 201,4 miliarde euro la sfrşitul anului 2008. "Circa 1,2 miliarde euro din această valoare sunt efectul extinderii perimetrului de consolidare a băncii prin afilierea la Contractul de Cross-Garantare a casei de economii Sparkasse Kufstein", se arată n raportul Erste.

Rata solvabilităţii băncii a ajuns la 11,1% la jumătatea acestui an, faţă de 10,1% la finalul anului trecut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii