BANCI | Stirea Zilei

EDUCATIE FINANCIARA: Mugur Isarescu, despre cum a subminat creditul in valuta intreaga politica monetara: “Acum ne-a venit mintea la cap, dupa ce ne-am fript”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-09 21:21

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat, cu ocazia unui seminar gazduit de banca centrala, faptul ca si in trecut s-a incercat restrictionarea creditelor in valuta, insa masurile adoptate in acel moment nu au fost eficiente, bancile reusind sa le evite iar BNR “s-a fript” cu o reglementare singulara in conditiile in care nu exista una la nivel european.

Mugur Isarescu: “De ce acum restrictiile la creditele in valuta si nu in trecut?, este reprosul auzit aici. Dar am facut-o si in trecut. S-a punctat foarte bine faptul ca in trecut, neexistand o reglementare la nivel european, s-a facut arbitraj de valuta. De fapt, saptamana viitoare probabil se va da publicitatii pozitia institutiilor europene, Banca Centrala Europeana si Consilul de Risc Sistemic de la Frankfurt, la care am participat impreuna cu domnul prim-viceguvernator si domnul viceguvernator, legat de creditul in valuta. Iar de data aceasta vom avea o reglementare europeana, deci ceea ce facem noi nu mai facem singular.”

Cum au evitat bancile restrictiile BNR din 2006-2007

Isarescu a spus ca prin reglementarea singulara introdusa in 2006-2007 s-au limitat activele in valuta fata de pasive intr-un raport de 1 la 3, fata de un raport normal de 1 la 7, 1 la 8.

Isarescu: “Ne-am pus bancile in cap si nu vrem acum sa dam un iz de razbunare...Bancile au spus ca o sa ne evite si ne-au evitat timp de doi ani de zile: au externalizat creditele. Guvernatorul de atunci al bancii nationale a Austriei a venit la Bucuresti la o conferinta si mi-a spus ca asta este situatia, pentru ca nu avem o reglementare europeana. Ei, acum vom avea.

Nu este o simpla noutate asta. Se poate spune ca ne-a venit mintea la cap si noua si Europei? Probabil ca da. Dupa francul elvetian, probabil ca experienta Romaniei, a Ungariei, n-ar fi fost suficienta. Experienta Austriei si altor tari europene cu francul elvetian a fost insa destul de puternica ca sa arate cum poate aceasta ruta a creditului sa submineze intreaga politica monetara.”

Cum a dat peste cap creditul in valuta controlul cererii agregat

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii