BANCI | Stirea Zilei

EDUCATIE FINANCIARA: Cum verificam daca nu cumva platim prea mult la un credit si cum beneficiem de prevederile OUG 50

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-19 09:23

"Din 2006 platesc lunar cate 200 de lei la un credit de 10.000 de lei si inca sunt datoare 8.500 de lei. Am facut sesizare la BCR dar mi s-a spus ca nu beneficiez de OUG 50. Va rog sa-mi dati lamuriri cum sa mai fac sesizare la ei, nu vreau sa ma las fraierita de BCR!". Acesta este apelul disperat al unui cititor al site-ului de educatie si consultanta financiara GhiseulBancar.ro.

Din datele pe care ni le-a furnizat acesta, putem sa-i oferim urmatoarele informatii si sfaturi care l-ar putea ajuta.

Cum verificam daca nu platim prea mult la credit

Pentru a ne asigura ca nu platim prea mult pentru un credit trebuie sa verificam atat contractul de credit cat si graficul de rambursare primit in momentul semnarii acestuia, cu valoarea fiecarei rate si situatia datoriei.

Daca nu mai aveti acest grafic, si chiar daca-l aveti, cereti la banca atat o copie dupa graficul initial, semnat la momentul acordarii creditului, cat si un grafic refacut in momentul restructurarii/refinantarii creditului.

Comparand acele grafice cu sumele pe care le-ati platit, veti putea verifica daca acestea corespund si daca nu cumva a existat vreo greseala sau o modificare de care nu ati stiut (nu ati fost informat) precum majorarea dobanzii sau introducerea unui comision.

Faptul ca valoarea datoriei nu a scazut prea mult poate fi doar o consecinta a faptului ca, la unele tipuri de credite, cu rate fixe, in primii ani platiti in principal doar dobanda, mai putin din credit, astfel ca datoria nu scade foarte mult. Veti vedea asta in graficul de rambursare.

Poate fi, de asemenea, si o consecinta a majorarii dobanzii sau a introducerii unor comisioane, de aceea trebuie sa verificati graficul initial si cel ulterior.

Pentru majorarea dobanzii la un credit, fara acordul clientului, sau pentru introducerea unor comisioane, ANPC a sesizat in multe cazuri justitia pentru abuzul bancii, iar clientii au fost despagubiti.

CONTINUAREA, pe GhiseulBancar.ro

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii