BANCI | Stirea Zilei

EDUCATIE FINANCIARA: Cum s-a schimbat relatia dintre banci si IMM-uri dupa criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-20 19:53

“De aproximativ 10 ani reprezint bancile in relatia cu IMM-urile. Initial am fost in ipostaza de ofiter de credite cu care intreprinzatorii se intalneau in scursalele bancilor, iar ulterior am avut diverse functii de conducere in cadrul bancilor tot in acest domeniu. Experienta aceasta o folesc acum pentru a va prezenta, spunand lucrurilor pe nume, cum au vazut bancile relatia cu IMM-urile inainte de criza si cum o vad acum. Cu alte cuvinte, ce s-a schimbat in relatia banci - IMM si cum arata acum noile produse de creditare”, spune George Ciobanasu (foto), director general ajunct la Banca Comerciala Carpatica.

“Ce voiau sa vada bancile la un IMM inainte de criza? Cresteri exponentiale in vanzari, pentru ca asta se intampla tuturor firmelor de succes, cu cresteri neintrerupte, cu doua sau chiar trei cifre anual. Bancherii voiau sa vada ca antreprenorul pune accent pe cresterea fortei de vanzari, pe cresterea calitatii oamenilor din echipa de vanzari. Totodata incercam sa gasim in situatiile financiare ale unui IMM elemente ce evidentiau nevoia de capital de lucru pentru sustinerea vanzarilor si justificarea investitiilor. Asa lucram cu IMM-urile inainte de criza”, spune Ciobanasu.

Dar dupa cei trei ani de criza, precizeaza el, am invatat cu totii, si cu niste costuri foarte mari, ca acel nivel de dezvoltare nu este sustenabil, acea abordare nu mai este sustenabila in conditiile economice actuale. “Ceea ce vor acum bancile sa vada in relatia cu un IMM care solicita un credit este o aplatizare a tendintei de scadere a vanzarilor. Daca inainte de criza nu eram foarte incantati cand o companie crestea cu doar 5% pe an, in prezent suntem incantati cand vedem ca o companie nu mai scade, ca a trecut de perioada de scadere iar acum s-a stabilizat”.

De asemenea, bancile se uita mai mult decat inainte la echilibrele bilantiere, daca firma are suficienta lichiditate.

“Ne uitam cu mult mai mare atentie decat inainte la modul in care firma isi incaseaza creantele si isi plateste la timp furnizorii, avand in vedere ca in 2009 si 2010 am avut o inflatie de insolvente, am avut foarte multe cazuri in care firmele recurgeau nejustificat la mecanismul insolventei atunci cand nu reuseau sa-si achite creantele, fara sa se gandeasca la faptul ca aceasta inseamna o inrautatire a relatiilor de afaceri, atat cu partenerii comerciali cat si cu bancile.”

Acum sunt apreciate relatiile solide dintre partenerii comerciali, pe baza contractelor si nu a intelegerilor formale, cum se intampla inainte de criza.

"Si nu in ultimul rand, bancile se uitau mult mai atent la garantiile care stau in spatele unui credit. Chiar daca am trecut printr-o perioada in care valoarea garantiilor imobiliare au inregistrat reduceri semnificative, raman tipuri de garantii la care ne uitam cu mare interes. Dar de foarte multe ori IMM-urile se vor intalni cu solicitari legate de garantii personale, nu pentru valoarea acelor garantii, ci pentru a arata bancii increderea fara limite a antreprenorului in afacerea prezentata pentru a fi finantata", adauga Ciobanasu.

Cum arata noile produse de finantare pentru IMM-uri

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii