BANCI | Ultima Ora

Economia europeana, amenintata de o deflatie in stil japonez. Banca Centrala Europeana anunta ca e pregatita de masuri neconventionale, precum Quantitative Easing - QE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-03 17:20

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat astazi ca este determinata sa utilizeze si instrumente neconventionale de politica monetara, precum achizitia de obligatiuni (quantitative easing -QE), dupa modelul Fed-ului american, „pentru a contracara eficient riscurile unei perioade prea lunga de inflatie scăzuta”. Inflatia din zona euro a ajuns in martie la 0,5%, fata de tinta BCE de aproape 2%, dar in ciuda acestui fapt, BCE a mentinut astazi dobanda la minimul istoric de 0,25%.

„In sedinta de astazi am discutat posibilitatea unor masuri QE, nu au fost neglijate in cadrul unei discutii care a fost, de fapt, foarte ampla si bogata”, a spus Mario Draghi, presedintele BCE, in cadrul unei conferinte de presa.

Intrebat decizia de a nu schimba dobanda a fost luata in unanimitate, Draghi a spus ca principala disputa a membrilor conducerii BCE a fost in jurul inflatiei neasteptat de redusa, astfel ca „in final s-a decis ca avem nevoie de mai multe informatii pentru a stabili daca s-a schimbat perceptia cu privire la perspectivele inflatiei pe termen mediu”.

Pastele le-a incurcat socotelile

Intrebat de ce anume informatii mai are nevoie pentru a analiza perspectiva inflatiei, Draghi a spus:

„Sunt cativa factori care au umbrit analiza cu privire la ultimele date despre inflatia scazuta si daca acestea se vor materializa sau nu pe termen mediu. Unul are legatura cu volatilitatea preturilor serviciilor, si anume faptul ca in acest an Pastele vine mult mai tarziu decat anul trecut. Dupa cum se stie, in perioada Pastelui, cererea de servicii creste foarte mult, in special calatoriile, iar acestea au afectat preturile de anul trecut si le vor afecta si in acest an. De aceea, avem un efect de baza ce a produs o inflatie mult mai mica in martie si care ar produce o inflatie mult mai mare in aprilie.

Al doilea factor se refea la efectul de baza al preturilor la energie. Acesti doi factori au complicat analiza noastra, de aceea avem nevoie de noi informatii si de timp pentru a vedea efectul pe termen mediu.”

Jens Weidmann, seful Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a declarat recent ca este de acord cu masuri tip QE in vederea evitarii unui deflatii in stil japonez.

Despre Quantitative Easing (QE)

BCE se asteapta la o perioada indelungata cu inflatie scazuta in zona euro, se arata in comunicatul emis astazi de banca centrala a zonei euro.

„Prin urmare, nu excludem relaxarea in continuare a politicii monetare si reiterăm cu tărie că ne asteptam in continuare ca ca ratele dobânzilor BCE să rămână la nivelul actual sau mai mici pentru o perioadă lungă de timp. Această asteptare se bazează pe o perspectivă de ansamblu cu inflatie scazuta pe termen mediu, având în vedere slăbiciunea amplă a economiei, gradul ridicat de capacitati neutilizate si nivelul redus al creditarii si crearii de bani. În acelasi timp, urmărim îndeaproape evolutiile de pe pietele monetare. Consiliul guvernatorilor este unanimă în angajamentul său de a utiliza, de asemenea, instrumente neconventionalem în limitele mandatului său, cu scopul de a face fată în mod eficient riscurilor unei perioade prea lungă de inflatie scăzută”, se arata in comunicatul BCE.

Ben Bernanke, fostul sef al Fed-ului american timp de 8 ani, pana in primavara acestui an, a fost cel care a pus in practica asa-numita Quantitative Easing (QE), o masura fara precedent de stimuli financiari, constand in achizitii de titluri de stat si obligatiuni ipotecare in valoare de 3 trilioane de dolari, dupa ce Fed-ul a epuizat principala sa arma de politica monetara, reducand dobanda la 0%.

Bernanke, un republican numit in 2006 la conducerea Fed de catre presedintele George W. Bush, va ramane in istorie drept unul dintre cei mai importanti sefi ai Fed-ului, datorita deciziilor neconventionale, fara precedent, pe care le-a adoptat pentru contracararea crizei din 2008 si pentru relansarea economiei americane.

Vezi aici detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii