BANCI | Educatie financiara

Dobanzile mici ne-ar putea convinge sa luam un credit imobiliar. La ce trebuie sa ne gandim inainte de a semna contractul cu banca, pentru ca imprumutul sa nu se transforme ulterior intr-un cosmar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-21 10:44

Situaţia actuală este una prielnică în contractarea unui credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor și faptul că preţurile imobilelor sunt la un minim al ultimilor ani, spune Roxana Rebegeanu - Head of Retail Banking la Garanti Bank Romania, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Sa nu uitam insa ca obtinerea unui credit imobiliar este una dintre cele mai importante decizii din viata unui om, intrucat impactul pe care-l poate avea asupra vietii personale sau de familie este important, datorita sumei mari de bani imprumutate, a angajamentului de a plati rate pe termen lung, de 20-30 de ani, precum si faptul ca in joc este locuinta familiei.

De aceea, inainte de a semna contractul de credit, trebuie sa analizam o serie de aspecte care ne pot ajuta sa luam decizia corecta si sa prevenim situatii neplacute in care putem ajunge mai tarziu, precum aceea de a nu putea achita ratele si de a pierde locuinta.

Sfaturi despre cum cum sa ne imprumutam intelept ne ofera in interviul de mai jos Roxana Rebegeanu, de la Garanti Bank.

- Când şi în ce condiţii ar trebui să contractăm un credit imobiliar? Ce rol au dobânzile şi preţul imobilelor?

- Ne putem gândi să contractăm un credit imobiliar, atât din motive care ţin de confortul financiar, dar şi psihic. De multe ori, plata unei rate pentru propria locuinţă este mai mică decât plata chiriei. Mai mult, la finalul perioadei de creditare locuinţa îţi aparţine. Acesta este unul dintre factorii principali la care trebuie să ne gândim atunci când ne hotărâm să contractăm un credit imobiliar.

În plus, intervine şi confortul psihic: sentimentul proprietății, gândul că o poţi lăsa moştenire copiilor, că le asiguri o locuinţă etc. De asemenea, îți poţi decora, mobila, aranja locuința după bunul plac sau, pe de altă parte, să o vinzi şi să obţii profit dacă preţul pieţei creşte.

Aşadar, creditul imobiliar devine o variantă viabilă, atunci când nu deţinem deja în proprietate o locuinţă, când chiria este mai mare decât ar fi rata, când dorim să avem mai multe proprietăţi.

Climatul economic joacă la rândul său un rol important, determinând dobânzile şi preţul imobilelor în piaţă. Situaţia actuală este una prielnică în contractarea unui credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor și faptul că preţurile imobilelor sunt la un minim al ultimilor ani.

- Care sunt întrebările la care ar trebui să răspundem şi problemele pe care să le clarificăm înainte de a contracta un credit imobiliar?

- Principalele întrebări pe care trebuie să ni le punem, atunci când luăm decizia să contractăm un credit imobiliar sunt următoarele:

- Locul de muncă îmi asigură stabilitate financiară?

- Cum sunt poziţionate profesia mea şi domeniul în care activez pe piaţa muncii?

- Lucrez cumva într-un domeniu care şi-a atins deja potenţialul maxim?

- Cât de greu îmi va fi să găsesc alt serviciu într-un timp scurt?

- Plănuiesc să locuiesc pe o perioadă mai lungă de timp în localitatea unde achiziționez imobilul?

- Care sunt tendinţele pieţei imobiliare?

- Voi putea vinde uşor sau la un preţ care să îmi acopere creditul în cazul în care nu voi mai putea achita ratele?

- În cazul în care voi dori să mă mut, voi putea să îl închiriez cu cel puţin contravaloarea ratei?

- Ce trebuie să facem pentru a administra eficient un credit imobiliar, astfel încât să nu avem probleme cu rambursarea acestuia?

După ce găsim răspunsuri pentru toate întrebările de mai sus şi luăm decizia să contractăm un credit imobiliar, trebuie să începem să ne planificăm prudent bugetul şi să avem în vedere că ratele trebuie plătite la timp, pentru a evita penalităţile.

În cazul unei perioade de instabilitate financiară putem anunţa din timp banca şi să solicităm o restructurare a creditului.

- Care este oferta Garanti pentru creditele imobiliare şi cum stimulează banca acest produs?

- Produsele de creditare ale Garanti Bank sunt denominate atât în lei, cât şi în euro. Cum stimulăm produsul? Cu dobânzi competitive şi cu oferte preferenţiale pentru anumite categorii de clienţi (de exemplu, clienţii care au conturi de salarii deschise la noi). Desigur, suntem prezenţi pe platforme imobiliare şi avem partneriate cu diverşi dezvoltatori.

Pentru creditele în lei avem:

- Dobânda standard de 2,82% + ROBOR la 6 luni = 5,34%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului şi comision de analiză dosar de 600 lei;

- Dobânda redusă pentru cei care încasează salariul în cont Garanti Bank: 2,40% + ROBOR la 6 luni = 4,92%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului şi comision de analiză dosar de 600 lei.

Pentru creditele în euro avem:

- Dobânda standard de 5,10% + EURIBOR la 6 luni = 5,40%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului şi comision de analiză dosar de 130 euro;

- Dobânda redusă pentru cei care încasează salariul în cont Garanti Bank: 4,59% + EURIBOR la 6 luni = 4,89%, la care se adaugă comision de administrare lunar de 0,02% aplicat la soldul creditului şi comision de analiză dosar de 130 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

Pot sa inchid Cardul Avantaj de la Credit Europe online sau prin email?

„Buna ziua, Vreau sa inchid Cardul Avantaj iar de la Credit Europe Bank imi spune ca trebuie sa trimit cererea prin curier sau sa merg la o agentie a bancii, dar care este tocmai la Timisoara sau Bucuresti. Mie nu-mi convine sa trimit cererea prin detalii

Cum am fost pacalita cu investitia in actiuni Hidroelectrica

"Am investit in acțiuni hidroelectrica și m-a redirecționat pe o platformă numita collvile capital unde domnul care m-a preluat pentru a-mi spune ce trebuie să fac a lucrat cu banii mei de 200 de USD s-a ajuns la 22388 de USD și acu cand am retras banii îmi spune că trebuie detalii

Cum pot reduce dobanzile la IFN-urile Mozipo si TBI Bank?

„Am dobanzi exorbitante ifn mozipo si tby bank. Doresc sa imi reduca dobanzile la credite sa nu platesc dublu creditul luat”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns Stimate domn, Pentru reducerea banzilor ridicate la detalii

 



 

Ultimele Comentarii