ECONOMIE | Statistici

Dobanda obligatiunilor Romaniei a revenit peste 3% in luna mai 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-22 15:55

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut semnificativ în luna mai 2021, până la 3,03%, față de 2,84% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator scăzuse anterior sub pragul de trei procente dar a revenit foarte aproape de valoarea din noiembrie 2020 (3,04%). În Zona Non-euro, țara noastră a înregistrat a treia cea mai mare creștere (+0,19 puncte procentuale), după Polonia (+0,27 pp) și Ungaria (+0,25 pp).

Nivelul dobânzilor la noile credite luate „a la long” s-a majorat în aproape toate țările membre UE (excepția notabilă Cehia, în timp ce Bulgaria, Croația și Lituania au păstrat același nivel) urmare a înrăutățirii percepției piețelor internaționale.

Letonia a prins locul 4 în topul celor mai mici dobânzi și s-a finanțat cu „costuri” anuale de -0,06%, adică mai bine decât Finlanda (+0,05%), Slovacia (+0,07%) și Austria (+0,08%).

Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Luxemburg (-0,31%), Germania (-0,22%) și Olanda (-0,33%).

În acest context, România a rămas pe primul loc în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii deși s-a apropiat semnificativ de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.

Majorarea costurilor de împrumut ar trebui să dea de gândit, din perspectiva majorării datoriei publice. Ecartul costurilor de împrumut a scăzut la doar 3% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. Totuși, a rămas destul de ridicat față de Cehia (+74%) sau Polonia (+66%), economia cea mai apropiată în structură de cea românească.

Rata dobânzii pe termen lung este calculată ca medie lunară (fără a fi ajustată sezonier) și se referă la randamentul titlurilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară, inclusiv taxele, cu o maturitate reziduală de circa zece ani. Titlurile urmărite în coșul de tranzacționare trebuie înlocuite periodic, pentru a evita schimbarea maturității de referință.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici



Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an

Dobanda de politica monetara din Cehia a crescut cu aproape 7 puncte intr-un singur an: de la aproape 0% in iulie 2021 la 7% in iulie 2022, din cauza razboiului pornit de Rusia impotriva Ucrainei si a scumpirilor din toata lumea. Astazi banca centrala a Cehiei a deminuat dobanda de detalii

Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?

„Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?”, intreaba un cititor. RASPUNS Salariul minim brut pe economie in 2024 este 3.300 de lei iar salariul net, primit in mana, dupa plata taxelor, este 2.079 de lei, niveluri detalii

Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale

Salariul mediu brut in Romania ar putea ajunge la 9.310 lei, echivalentul a 1.800 de euro, in anul 2027, conform estimarilor publicate de Comisia Nationala de Prognoza (vezi foto). Salariul mediu net (primit in mana, dupa plata impozitelor), va fi, conform detalii

România, pe ultimul loc în UE la evoluția productivității muncii în agricultură

România s-a situat în anul 2022 pe ultimul loc între statele membre UE în ce privește evoluția productivității muncii în agricultură pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un indicator tehnic cifrat la detalii

 



 

Ultimele Comentarii