BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele ipotecare a mai urcat cu o jumatate de punct, la 6,1%; o singura banca, BRD, ofera rata fixa pe toata perioada de rambursare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-22 22:51

Dobanda (DAE) medie la creditele ipotecare acordate de cele mai mari sapte banci romanesti (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC si ING) a mai crescut cu o jumatate de punct in ultimele doua luni, de la 5,6% 6,1%, din cauza majorarii dobanzii interbancare ROBOR.

In total, in ultimele patru luni, din septembrie, atunci cand dobanzile pietei interbancare au inceput sa creasca abrupt, pana in prezent, costul creditelor ipotecare a crescut cu peste un punct, conform evolutiei ROBOR.

ROBOR la 3 si 6 luni, indicii in functie de care bancile isi seteaza dobanzile la credite, a crescut cu peste un punct in ultimele patru luni, din septembrie pana in prezent: ROBOR la 3 luni a urcat de la 0,92% cat era la 1 septembrie 2017 la 1,98% in prezent, in timp ce ROBOR la 6 luni s-a majorat de la 1,13% la 2,22% in aceeasi perioada.

Conform statisticilor BNR, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele noi pentru locuinte a crescut cu 0,62 puncte din septembrie 2017 pana in noiembrie 2017, respectiv de la 3,96% la 4,58%. Probabil ca in urmatoarele doua luni, pana in ianuarie, dobanzile vor mai urca cu o jumatate de punct, pana la peste 5%.

In cazul creditelor in derulare, care se ajusteaza in functie de ROBOR, dobanda medie (mai mica decat DAE, intrucat nu contine comisioanele) a urcat de la 3,56% in septembrie la 4,25% in noiembrie 2017.

Doar BRD are dobanda fixa pe toata perioada de creditare

O singura banca, BRD, are in oferta un credit ipotecar cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, care confera imprumutatului siguranta ca rata achitata lunar nu se modifica indiferent de ce se intampla pe piata bancara a dobanzilor ROBOR, unde se inregistreaza fluctuatii in perioadele de criza financiara si instabilitate politica.

Restul bancilor s-au multumit cu dobanzi fixe la creditele ipotecare valabile doar in primii trei sau cel mult zece ani de rambursare a acestor imprumuturi, care se acorda pe perioade indelungate, de pana la 35 de ani.

Astfel, dobanda fixa la BRD este 7,15% in prezent, plus alte comisioane care majoreaza costul total (DAE) la 8,04%, fata de 7,73% cat era in octombrie. (vezi aici dobanzile din octombrie 2017)

Dobanda fixa a BRD este cu aproximativ trei puncte peste nivelul dobanzii fixe pe primii zece ani de creditare din oferta BCR, de 5,02%, cea mai mica dintre bancile mari.

Transpunerea diferentei de trei puncte in rata lunara este echivalentul a 371 de lei: rata lunara la BCR este 1.000 de lei, in timp ce la BRD – 1.371 lei.

In schimb, cei care aleg creditul BRD au siguranta ca nu le va creste dobanda dupa 10 ani, cand nimeni nu stie ce se va intampla cu dobanzile, aflate in prezent, sa nu uitam, aproape de nivelul minim istoric.

Trei dintre bancile mari (Banca Transilvania – BT, ING si CEC) au in oferta doar credite ipotecare cu dobanda variabila, in functie de ROBOR, cu dobanzi (DAE) intre 5,35% la ING si 6,36% la BT.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii