BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele imobilare in lei a scazut cu aproape 1 punct intr-o luna, la 7,58%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-06 09:48

Dobânda la creditele pentru locuinţe în lei acordate de bănci a scăzut substantial în aprilie, la 7,58%, fata de 8,34% in martie, conform datelor agregate de BNR, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, dar rămâne, totuşi, cu aproape 1 punct mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut, când se situa la 6,77%.

Costul total al acestor tipuri de credite, adică dobânda plus toate celelalte comisioane, indicat prin Dobânda Anuală Efectivă (DAE) a scăzut, de asemenea, la cel mai redus nivel din ultimul an, la 8,05%, dar rămâne, la fel, cu un punct mai mare decât cea din aprilie 2012, când era de 7,06%. Acesta a fost, de altfel, şi minimul ultimilor 5 ani: 11,41% în 2008, 13,41% în 2009, 10,80% în 2010 şi 9,02% în 2011.

Pe de altă parte, dobânzile la creditele imobiliare în euro sunt în prezent mai mici cu aproape un punct (4,81%) faţă de nivelul din aprilie anul trecut (5,46%), ca efect al reducerii ratei de referinţă a dobânzilor în euro, EURIBOR, influenţată de scăderea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene la minime istorice: 0,75% în iulie 2012 şi, cel mai recent, 0,5% de luna trecută.

Riscurile unui credit in euro: cresterea dobanzii si a cursului valutar

O dobândă in euro la minime istorice este, pe de o parte, o veste bună pentru cei care obţin credite, întrucât plătesc mai puţin. Pe de altă parte însă, această dobândă la cel mai jos nivel prezintă un risc pe termen lung, întrucât există posibilitatea ca ea să crească şi implicit se majorează şi dobânda la credit şi rata lunară ce trebuie plătită de beneficiarul acestuia. De exemplu, dobânda la creditele imobiliare în euro era în perioada 2009-2011 cu peste un punct mai mare, în jurul de 6%, după ce coborâse de la 9,17% în 2008.

In privinta dobanzilor in lei, este de aşteptat ca tendinţa de reducere să continue, în condiţiile în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis, la începutul lunii mai, un puternic îndemn către bănci să reducă costul creditelor, întrucât va urma o perioadă în care banca centrală va diminua rata de politică monetară iar dobânda la facilitatea de creditare a fost deja tăiată.

Un alt factor care conduce la diminuarea dobânzilor este orientarea unor bănci mari, precum BCR şi ING, către creditarea în lei şi pentru împrumuturile pe termen lung, cum sunt cele pentru locuinţe, nu doar pentru cele pe termen scurt, destinate consumului. Băncile îşi reduc astfel dependenţa de resursele în euro de la băncile-mamă, care nu mai sunt atât de abundente ca în trecut.

În acelaşi timp, acordând credite în lei, băncile îşi protejează clienţii de riscul valutar, întrucât un credit în euro, deşi are dobânzi mai mici decât unul în lei, poate deveni mai scump dacă moneda europeană se apreciază substanţial faţă de leu, aşa cum s-a întâmplat după izbucnirea crizei din 2008.

BCR scade dobanda fixa, dar o majoreaza pe cea variabila

Astfel că, pentru a atrage clienţii spre creditele în lei, băncile au motive să reducă dobânzile. Cea mai recentă mişcare în acest sens a venit de la BCR, care a anunţat o scădere la 6,25% (DAE de 6,67%) a dobânzii fixe în primii 3 ani pentru creditele imobiliare în lei pentru cei care dispun de un avans de minim 25% şi îşi încasează salariul la BCR. După primii 3 ani de dobândă fixă, dobânda devine variabilă şi se calculează în funcţie de ROBOR la 6 luni plus o marjă fixă de 1,9% (6,45% în prezent).

Citeste toata stirea, vezi ce dobanzi au alte banci, pe GhiseulBancar.ro

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii