ECONOMIE | Analize economice

Dobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-06 11:33

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul expandării prețurilor la energie și al războiului din Ucraina.

Perspectiva regională este foarte importantă, nu doar prin referința la economii mai apropiate ca nivel de dezvoltare și structură dar și ca percepție pe piețele financiare internaționale. Unde analiza observă rapid poziționările atipice și induce decizii ce pot afecta echilibrele macroeconomice la nivel național.

Astfel, la începutul lunii mai, trebuie remarcat că România avea cea mai redusă rată a dobânzii de politică monetară (DPM), după încercarea de a concilia stăpânirea inflației, ajunsă în domeniul de două cifre (10,15% în martie, pe calcul național IPC) cu necesitatea de a lăsa spațiu pentru creștere economică pe T1 2022, pentru a evita recesiunea tehnică profilată prin rezultatul de -0,1% din T4 2021.

Polonia – Banca Națională a majorat DPM cu 75 puncte de bază (0,75%) până la 5,25%, în 5 mai 2022, la cel mai înalt nivel de după noiembrie 2008, a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni. Anterior, pe 6 aprilie a.c., avusese loc o creștere de 100 pb.

Evolutia dobanzii de politica monetara din Polonia
Evolutia dobanzii de politica monetara din Polonia

Ungaria – Pe 26 aprilie 2022 a avut loc o nouă creștere a DPM, cu 100 pb, până la 5,4%. Anterior, încă din data de 22 martie, avusese loc o majorare similară (de la 3,4% la 4,4%), cea de 50 pb din 22 februarie (de la 2,9% la 3,4%) fiind considerată insuficientă pentru a controla evoluția inflației.

Evolutia dobanzii de politica monetara din Ungaria
Evolutia dobanzii de politica monetara din Ungaria

Cehia – DPM a fost majorată la 5,75% în data de 5 mai 2022, în cadrul unui ciclu agresiv de creștere a dobânzii, care a avansat cu 525 pb din iunie 2021, în condițiile în care inflația a ajunsese în luna anterioară la 11,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Evolutia dobanzii de politica monetara din Cehia
Evolutia dobanzii de politica monetara din Cehia

România – Plecată de la un nivel ceva mai ridicat decât în cele trei țări menționate, creșterea din 10 ianuarie a fost de doar 0,25 pb în 10 ianuarie (spre 2%), urmată de două avansuri relativ moderate, de câte 0,5 pb, în 9 februarie și 5 aprilie, rămănând cea mai redusă din regiune la doar 3%.

Evolutia dobanzii de politica monetara din Romania
Evolutia dobanzii de politica monetara din Romania

Așadar, din perspectiva regională a unor țări care sunt colege de UE dar și competitoare pe Piața Unică (și care ne produc circa 40% din deficitul comercial cronic) problema nu s-ar pune dacă va fi majorată DPM ci care ar fi dozajul optim pentru a frâna creșterea prețurilor cu minimum de efecte adverse în finanțarea activității economice și ajustarea în sus a ratelor la creditele deja aflate în sold.

Situația apare destul de complicată dacă se face trimitere la analiștii de la tradingeconomics.com, care întrevăd avansuri ale DPM pe toată linia pentru Polonia (5% la finele T2 2022, cu următoarea decizie în 8 iunie, și un nivel de 7,5% pentru 2023), Ungaria (6% la finele T2 2022, ajustare eventuală pe 31 mai, și 8,5% în 2023) și Cehia (6% în 2023, urmată de o reducere la 4,75% în 2023).

În același timp, pentru România, modelele utilizate de aceiași analiști anticipează menținerea în apropierea reperului de 3%, în condițiile în care după decizia din 10 mai a.c., următoarea ședință este programată de-abia în 6 iulie.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  dobanda de politica monetara  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii