BANCI | Analiza

Doar 7,5% dintre romani pot obtine un credit pentru achizitia unui imobil

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-21 14:54

25% dintre români intentioneazã sã cumpere o proprietate imobiliarã în urmãtorii zece ani, dar în prezent doar 7,5%, dintre acestia, adicã putin peste 400.000 de persoane, au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se aratã într-un studiu al UniCredit Þiriac Bank.

"Numãrul mare de cumpãrãtori potentiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectivã de crestere", se precizeazã în studiu.
Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani, care locuiesc în marile orase.

Potrivit calculelor bãncii, bazate pe datele Institutului National de Statisticã privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie îsi permite sã cumpere o locuintã, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCredit, la prezentarea studiului.

Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, în timp ce alte optiuni, dar cu ponderi foarte mici, sunt închirierea, pentru copii, pentru investitie si pentru a avea o a doua locuintã.

Achizitia unei a doua locuinte si cumpãrarea unei case ca formã de investitie sunt luate în calcul mai ales de persoanele în vârstã si cu venituri mari.

Potrivit studiului UniCredit, piata imobiliarã rezidentialã din România se adreseazã în prezent populatiei cu venituri superioare, în conditiile în care suprafata utilã medie depãseste 100 de metri pãtrati la apartamentele noi. În Bucuresti, de exemplu, media pretului locuintelor noi este de 2.475 euro pe metru pãtrat, iar al celui vechi este de 2.177 euro.

"Preturile apartamentelor au crescut de 4-5 ori fatã de nivelul din 2000, cu un ritm superior al cresterii veniturilor. Oferta este încã scãzutã, mult sub nivelul din Uniunea Europeanã, de 7 unitãti la 1.000 de locuitori, dar în continuã crestere. Cresterea numãrului locuintelor finalizate este de asteptat (...). Proiectele existente doar în Bucuresti ar putea aduce 35.000 de unitãti noi, în urmãtorii 7-10 ani", se precizeazã în studiu.

Numãrul persoanelor care îsi permit sã achizitioneze o locuintã ar putea sã fie însã afectat în perioada urmãtoare, având în vedere cresterea costului de finantare care va tempera cererea.

"Majorarea costurilor de refinantare ale bãncilor combinatã cu cresterea nevoii de finantare externã si deprecierea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradatã a capacitãtii de finantare a populatiei", a declarat economistul sef al UniCredit Þiriac Bank, Rozalia Pal.

Pe de altã parte, analistii UniCredit apreciazã cã ritmul de crestere economicã si a veniturilor vor alimenta îndatorarea populatiei.

"Ritmul de crestere a creditelor ipotecare se va mai pondera, dar cu toate acestea împrumuturile pentru achizitia de case vor reprezenta circa 5,2% din PIB în 2010, în conditiile în care previziunile pentru acest an indicã un nivel de 4,3% din PIB, iar în 2007 ponderea a fost de 3,7%", a precizat Pal.

La realizarea studiului, banca a utilizat date din sondaj, precum si de la Banca Nationalã a României, divizii ale grupului UniCredit si presa localã.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii