BANCI | Analiza

Doar 22 de banci au aderat la sistemul de plati in euro Target 2 Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-04 20:29

Plăţile în euro sunt operate prin sistemul Target 2 România de catre 22 de banci: Alpha Bank Romania, ATE Bank România, CR Firenze Romania, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Feroviara, Banca de Export Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Ţiriac Bank.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat astazi că cele 22 de bănci care participă în prezent la acest sistem beneficiază de avantaje precum decontări imediate, costuri mai reduse şi eficienţă mai mare atât pentru plăţile naţionale, cât şi transfrontaliere.

"Prin introducerea acestui sistem, BNR a răspuns atât necesităţilor bancare, cât şi necesităţilor mediului de afaceri, sistemul oferind un canal sigur, rapid şi eficient pentru procesarea interbancară a plăţilor", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că şi alte bănci vor putea solicita conectarea la sistem, pe măsură ce îndeplinesc condiţiile de participare.

Băncile care nu participă din 4 iulie la sistemul TARGET2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate în străinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prin implementarea sistemului TARGET2-România se realizează una din precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componente naţionale TARGET2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetară unică a Eurosistemului (n.r. sistemul băncilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră a acestui sistem.

Chiar dacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilor de plată de mare valoare, prin TARGET2-România se pot procesa şi tranzacţii de mică valoare.

De fapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontate prin sistemul TARGET2 la nivel european reprezintă plăţi ale clienţilor, în general de mică valoare.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de mare valoare din lume, alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fi transmise plăţi în euro către aproape 60.000 de bănci din întreaga lume.

Totodată, TARGET2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor în euro procesate de toate sistemele de plăţi de mare valoare din lume. Volumul tranzacţiilor decontate prin sistem s-a cifrat în anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, având o valoare totală de circa 600.000 miliarde euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii