Discurs Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea la euro
Autor: Bancherul.ro
2015-09-17 18:43
Discurs Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR
(Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, 17 septembrie 2015, București)
- Versiunea pregătită pentru susținere -
Doresc, în primul rând, să mulțumesc pentru participare Asociației Analiștilor Financiar Bancari, precum și invitaților de astăzi.
AAFBR este un club al experților, al căror mesaj este necesar a fi puternic pronunțat și atent ascultat. Ultimele dezbateri publice confirmă această nevoie. Până la urmă, forma în care codul fiscal a fost adoptat pare să țină cont de unul dintre dezideratele pe care și noi le-am promovat – menținerea echilibrelor macro (condiționat de legislația salarizării, pensii, etc), dar nu răspunde altor două întrebări fundamentale: care este viziunea politicii fiscale în România, respectiv care este viziunea politicii bugetare. Ceea ce nu mă încurajează să cred într-o stabilitate legislativă pe termen lung...
Dar ați ales o temă legată de viitor, așa că voi lăsa și eu prezentul pentru alte discuții. Viitorul ține de România, dar și de Europa.
Voi începe cu Europa și poate împotriva curentului, voi lansa câteva considerații de natură mai curând optimistă. Fără a ne întoarce la istoria celor 58 de ani și a lista variile predicții negre eșuate, vă propun să le numărăm pe cele ale ultimilor 7, perioada ulterioară izbucnirii crizei din 2007-2008. Cu siguranță, numărul economiștilor de marcă ce au prognozat, la un moment sau altul dispariția Euro, depășește numărul membrilor Asociației… S-au inselat, iar Europa a gasit resurse in fundamentele sale, cu mult mai profunde decit inca fragilele legaturi institutionale ale zonei euro.
Mai mult, Uniunea Europeană și zona Euro s-au extins, în această perioadă, iar numărul poveștilor de succes estemerita notat.
Da, UE este o zonă de mare complexitate. Noi am ales-o așa, optând pentru un spațiu care să conserve statele naționale, caracterele naționale, limbile, tradițiile. Spre deosebire de modelul clasic de succes – melting pot-ul American, Europa a optat pentru o formulă diferită – crearea de sinergii din diferențele culturale. După Criză, Uniunea Europeană a reacționat cu forța și viteza pe care un asemenea mecanism complex le pot avea.
Atunci când vorbeam de optimism, unul dintre exemple este recentul document intitulat “Raportul celor 5 Președinți”. Un document bun și util, pentru că înțelege corect realitățile și constrângerile prezentului, dar nu reacționează la ele propunând stagnarea instituțională, ci găsind formule, politic și instituțional fezabile, prin care construcția europeană să meargă înainte.
Uniunea Europeană este nu numai Soluția la șirul de războaie care au ruinat continentul în secolul trecut. Ea vine să dea răspunsul fericit la provocarea apărută ulterior, ca urmare a democratizării prosperității, a apariției unei distribuții multipolare a forței economice în plan global. Pe termen mediu, dacă vrem ca europeni să ne păstrăm rolul major în plan internațional – economic, politic, cultural, trebuie să intrăm pe terenul numerelor mari – de populație, de PIB, de exporturi, de fluxuri de capital.
Pentru a fi Soluția, construcția europeană trebuie să fie dusă înainte – atât pe planul extinderii, cât și pe cel al aprofundării. Miza continuării construcției politice este esențială.
Din această perspectivă, integrarea economică, financiară și monetară reprezintă o dimensiune importantă. Duse mai departe înspre crearea zonei monetare optime, ele vor transforma Euro dintr-o dificultate într-un activ esențial al Uniunii. De aceea, eu nu cred în soliditatea pe termen lung a argumentelor despre beneficiile rămânerii în afara zonei Euro. Pentru România sau pentru orice alt stat European, poate cu excepția Regatului Unit.
Odată ce câteva reforme vor consolida stabilitatea financiară și vor crește competitivitatea economică, ne putem aștepta ca Uniunea să nu mai arate răbdarea de astăzi pentru free rideri. De aceea, evaluez ca pe termen mediu și pe măsură ce lucrurile se consolidează, cei care cred că pot beneficia de pe urma avantajelor piețelor unice să fie aduși și la asumarea politicilor comune. Și, până la urmă, aici nu vorbim de un gest de putere cât de o reechilibrare morală.
Cred astfel că România trebuie să asume faptul că viitorul său, că viitorul său bun este în zona euro.
Mai mult, văd o discuție serioasă și foarte importantă despre necesitatea intrării în zona Euro cu o economie viabilă, ceea ce presupune fundamental bugete echilibrate și competitivitate, asigurate prin reforme structurale (v. J. de Larosiere, Didier Cahen). Pentru cei care nu doresc sau se tem de asemenea politici, am un mesaj dezamăgitor – rămânerea în afara zonei Euro nu înlătură nevoia de asemenea reforme, dimpotrivă, le impune în mai mare măsură, pentru a asigura sustenabilitatea în criză a unei țări izolate și lipsite de protecția credibilității unei mari forțe economice și politice globale.
Pe de altă parte, neserioasă este abordarea intrării în zona Euro a unei economii necompetitive. Dincolo de evidența faptului că o asemenea evoluție nu ar fi acceptată de către eurozonă, ea ar fi contrară interesului public. Nevoia convergenței reale este stringentă, urmărirea atingerii unui nivel rezonabil de convergență reală – dealtfel prin același tip de reforme ce vor trebui apoi continuate în interiorul eurozonei – alături de păstrarea indicatorilor de convergență nominală rămân obiectivele de politici ale următorilor ani. Subliniez: obiective nespectaculoase, dar esențiale, și care nu pot fi înlocuite prin altele mai rapide, mai spectaculoase, mai creative. Nu există substitut pentru creșterea de productivitate.
Evaluarea unui calendar de asemenea politici, integrarea sa într-un road map și deducerea unui termen realist de trecere la Euro din acestea sunt pașii rezonabili care urmează. 2019 nu a fost neapărat, la momentul anunțării sale, o țintă imposibilă; noi am numit-o una foarte ambițioasă, și i-am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice. 2019 a devenit, tot mai mult, o țintă nefezabilă pe măsură ce anunțarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acțiune și de punerea sa în practică.
Relansarea discuției în această vară, de către Președintele României, poate crea premisele unei asemenea construcții instituționale, prin reluarea activității Comitetului inter-instituțional de pregătire a trecerii la Euro, implicarea stake-holderilor și deschiderea dezbaterii publice. Desigur, vedem și cealaltă față a monedei – discuțiile publice despre legislații care să ducă la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergență nominală să fie și ele încălcate, ne îndepărtează de un asemena obiectiv.
Se vorbește mult despre lipsa unui proiect de țară al României. Am auzit chiar ciudata idee că obligațiile asumate prin tratate de catre România nu se pot constitui într-un proiect de țară... păi nu cumva tocmai din acest motiv ne-am asumat să le îndeplinim, pentru că țineau de proiectul nostru de țară?
Nu cred că e cazul să căutăm foarte departe. Proiectul European al României nu s-a finalizat nicidecum prin aderarea la Uniunea Europeană. Dimpotrivă. Proiectul, așa cum, îl înțeleg eu, presupune asumarea modelului economic, social, cultural European, precum si participarea Romaniei la procesul de construire institutionala a Europei. Or aici, multe, printre care adoptarea euro, mai sunt de făcut. E adevărat că punerea în practică a acestui proiect a trecut din etapa realizărilor spectaculoase în cea a muncii consistente, și poate că e mai puțin atrăgător public. Dar, așa cum am spus-o și mai devreme, nu există alternativă mai ușoară sau mai spectaculoasă la creșterea productivității ori la buna guvernare. Ele trebuie pur și simplu pose in practica in mod consistent. Rămâne misiunea liderilor politici să strângă susținere publică pentru ele, să convingă cetățeanul că sunt importante și fără alternative.
Desigur, din această perspectivă, rolul elitelor profesionale nu poate fi îndeajuns subliniat. Guvernatorul i-a îndemnat pe economiști să își asume cu mult mai serios această misiune. Eu extind aceasta invitație către intelectualii publici în general, și către cei cu aplecare către politici publice, constructie instituționala ori teoria statului în special.
România are azi nevoie de toate resursele de competență pe care le poate atrage în serviciul public, de consolidarea încrederii liderilor că merg în direcția corectă, de antrenarea voinței lor pentru asumarea de reforme și de strângerea sprijinului public pentru ducerea reformelor la capăt.
O misiune grea. Pe care o văd dusă înainte și prin discuția de astăzi, căreia îi doresc succes.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Noutati BNR
Noua conducere a BNR si-a inceput mandatul
Începând de astăzi, 11 octombrie 2024, intră în vigoare, pentru o perioadă de 5 ani, mandatul noului Consiliu de administrație al Băncii Naționale a României, conform Hotărârii nr. 27 din 1 octombrie 2024 a Parlamentului României, publicată detalii
BNR mentine dobanda la 6,5%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pastrat la nivelul de 6,5% dobanda de politica monetara, conform asteptarilor majoritatii analistilor. Deficitul bugetar ridicat si perioada electorala sunt riscurile care au determinat BNR sa nu mai reduca dobanda, desi inflatia este in scadere, detalii
Platile instant Blik, autorizate de BNR
Comunicat de presă privind autorizarea sistemului de plăți instant BLIK ROMANIA În data de 1 octombrie 2024, Consiliul de administrație al BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăți instant BLIK ROMANIA. Acesta va detalii
Aurul României păstrat la Banca Angliei este detinut integral de BNR
Clarificările BNR privind rezerva de aur a României aflată în contul deținut de BNR la Banca Angliei: În data de 30 august, pe site-ul Activenews.ro, prof. dr. Nicolae Țăran, în interviul acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău, detalii
- Educatie financiara pentru profesori, sustinuta de BNR, ME, ARB, IBR si FGDB
- BNR scade dobanda la 6,5%
- BNR explica de ce a scazut dobanda la 6,75%
- BNR reduce dobanda la 6,75%
- Dobanda BNR ramane 7% pe an
- Inflatia va scadea la 4,8% la finalul lui 2024, anticipeaza BNR
- Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR
- BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica
- Dobanda BNR ramane 7%
- Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
- Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
- Inflația anuală a scăzut la 4,62%
- Comerțul cu amănuntul, +7,3% cumulat pe primele 8 luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
- Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii
-
Vreau sa schimb nr de telefon
Cum pot schimba nr.de telefon ... detalii
-
Eroare aplicație
Am avut ora și data din setările telefonului date pe manual și nu se deschidea BT Pay, în ... detalii