BANCI | Ultima Ora

Directoarea Volksbank din Vatra Dornei si-a radiat ipoteca pe casa, crezand ca scapa de creditul prea mare luat inainte de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-20 16:10

Fosta directoare a sucursalei Volksbank din Vatra Dornei, Gheorghina Geta Iordache, a fost trimisa in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava pentru ca in 2010 si-a radiat, prin fals, ipoteca pe casa cumparata cu un credit de la banca la care lucra, dupa care a transferat-o pe numele altei persoane, cu scopul de nu mai rambursa imprumutul la banca iar aceasta sa nu-si mai poata recupera banii imprumutati.

Conform rechizitoriului procurorilor prezentat judecatorilor, Geta Gheorghina Iordache si sotul ei, Gavril Iordache, au obtinut in 2008 un credit de 245.000 de euro de la Volksbank, garantat cu o ipoteca in favoarea Volksbank pe propria locuinta, cu o suprafata de 924 de metri patrati si un teren de 2.181 de metri patrati.

Doi ani mai tarziu, in mai 2010, fosta directoare Volksbank a dispus radierea ipotecii, fara acordul bancii si prin falsificarea semnaturii administratorului de cont, un alt functionar al bancii ce ar fi trebuit sa confirme operatiunea. Doua zile mai tarziu, a instituit o alta ipoteca de rang 1, pe aceeasi locuinta, dar in favoarea unei persoane, pe baza unui contract de imprumut. Astfel, precizeaza procurorii, Gheorghina a intentionat sa evita posibilitatea ca banca sa-i vanda locuinta prin executare silita, in cazul in care nu si-ar mai fi platit ratele la credit.

Ceea ce a si facut, intrucat din luna urmatoare, adica iunie 2010, fosta directoare Volksbank nu si-a mai platit rata la credit, crezand ca scapa astfel de credit, datoriile ramase de rambursat catre banca, cu tot cu dobanzi, ridicandu-se la 357.223 de euro. Fireste ca o astfel de ilegalitate evidenta si naiva nu poate scapa nepedepsita.

De ce a facut asta directoarea Volksbank?

Se pune insa intrebarea ce a determinat-o pe fosta directoare Volksbank sa recurga la aceasta fapta. Nu avem suficiente informatii pentru a deslusi itele povestii, insa cateva circumstante conteaza, si anume dificultatile financiare in care se pare ca a ajuns familia, din cauza faptului ca imprumutul obtinut chiar inaintea izbucnirii crizei a fost, se pare, prea mare pentru puterea lor financiara.

Un prim indiciu care sustine aceasta ipoteza este acela ca directoarea Volksbank si sotul sau nu aveau, impreuna, salarii suficient de mari pentru obtinerea creditului urias, de 245.000 de euro, astfel a au adus adeverinte de venit care aratau salarii mari mari decat cele reale. Regula generala este ca rata lunara pentru un credit trebuie sa fie in jur de o treime din veniturile lunare pe familie, dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, insa inainte de criza bancile se hazardau sa aprobe credite chiar si atunci cand rata era jumatate din venituri, bazandu-se pe cresterea permanenta a salariilor si a preturilor imobilelor.

In plus, exista practica, criticata acum si de reprezentantii autoritatii de supraveghere, BNR, ca solicitantii de credite sa aduca la banca adeverinte de venit cu salarii mult mai mari decat cele reale, platite pe o perioada doar de cateva luni, tocmai cu scopul de a obtine credite mari. Iata insa cum aceasta se intoarce acum ca un bumerang atat impotriva beneficiarilor de credit, care nu-si mai pot rambursa creditele si recurg la solutii disperate, precum cel din cazul de fata, dar si impotriva bancilor, ce risca sa nu-si mai poata recupera creditele.

Astfel, procurorii au descoperit ca sotul directoarei Volksbank a depus la dosarul de credit un act aditional la contractul de munca care arata o majorare uriasa a salariului, de la 1.000 la 5.000 de lei. In realitate, salariul de 5.000 de lei l-a primit doar timp de 4 luni, cel real fiind de doar 500 de lei, asadar este clar ca majorarea a fost facuta doar cu scopul obtinerii creditului.

Procurorii au stabilit ca si aceasta practica, de a prezenta acte cu venituri mai mari decat cele reale, pentru a obtine un credit, a fost frauduloasa, astfel ca l-au pus sub acuzare si pe sotul directoarei Volksbank. Foarte interesant! Pentru ca, din informatiile disponibile, respectivul salariu chiar a fost incasat, chiar daca doar cateva luni. Frauda nu este, asadar, in documentele de venituri, ci in incercarea de a obtine un credit mai mare decat cel cuvenit. Asta inseamna ca multi alti romani pot fi trasi la raspundere in justitie pentru astfel de practici!

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii