BANCI | Stirea Zilei

Din valoarea totala a depozitelor bancilor romanesti, 50% sunt garantate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-25 11:49

Din suma de 272,4 miliarde lei reprezentând valoarea totală a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond la 30 iunie 2011, în sfera de garantare intrau depozite totalizând 134 miliarde lei (49,2% din valoarea totală a depozitelor), potrivit unei analize realizata de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

În trimestrul II 2011, variatia valorii totale a depozitelor garantate a fost de +2,7% (+2,1% în termeni reali), în principal pe seama evolutiei depozitelor persoanelor fizice, a căror modificare absolută a devansat-o pe cea a depozitelor persoanelor juridice (un spor al depozitelor garantate ale persoanelor fizice de 2,1 miliarde lei, fată de 1,5 miliarde lei, sporul aferent depozitelor persoanelor juridice).

În comparatie cu acelasi moment de timp al anului precedent, valoarea depozitelor garantate s-a mărit cu 3,8% (-3,8% în termeni reali) pe seama cresterii depozitelor garantate denominate în lei (+7,6% în termeni nominali, respectiv -0,3% în termeni reali), aceasta contracarând diminuarea depozitelor garantate denominate în valută (-2,2% în termeni nominali, respectiv -9,4% în termeni
reali).

78,7% din depozitele garantate pot fi acoperite de Fond

Luând în calcul valoarea plafonului de garantare la 30 iunie 2011 (4), suma acoperită de Fond la acea dată, în ipoteza indisponibilizării depozitelor la institutiile de credit participante, reprezenta 78,7% din valoarea totală a depozitelor garantate, respectiv 105,4 miliarde lei (+2% în comparatie cu 31 martie 2011).

Fată de 30 iunie 2010, suma acoperită efectiv de Fond s-a majorat cu 13,9%, în principal ca urmare a cresterii, din 30 decembrie 2010, a plafonului de garantare de la 50.000 euro la 100.000 euro.

Modificarea absolută a sumei efectiv acoperite de Fond în trimestrul II 2011 (+2,1 miliarde lei) a fost determinată în cea mai mare parte de mărirea sumei acoperite pentru deponentii persoane fizice (+2,0 miliarde lei), în principal a depozitelor acestora cu valori mai mici sau egale cu plafonul de garantare (spor trimestrial de 1,8 miliarde lei).

Din totalul sumei acoperite de Fond, 89,9% corespunde sumei acoperite pentru depozitele cu valori mai mici sau egale cu plafonul de garantare, restul de 10,1% revenind sumei acoperite pentru depozitele ce depăsesc plafonul de garantare.

De altfel, la sfârsitul lunii iunie 2011, din numărul total al deponentilor garantati de 15.283.926 persoane fizice si juridice (5), 99,8% sunt acoperiti integral, doar 0,2% beneficiind de o acoperire limitată la plafonul de garantare.


(4) 423.410 lei, echivalentul în moneda natională la 30 iunie 2011 al sumei de 100.000 euro reprezentând plafonul de garantare aplicabil în toate statele membre ale Uniunii Europene.

(5) Numărul total al deponentilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare institutie de credit astfel încât o persoană care are depozite la mai multe institutii de credit este luată în evidentă de mai multe ori.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii