BANCI | Stirea Zilei

Desi rata creditelor neperformante a scazut de la 23% la 14%, dupa ce bancile au vandut recuperatorilor zeci de mii de clienti, numarul persoanelor cu restante la Biroul de Credit a crescut la peste 700.000 in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-04 23:34

Curatenia bilanturilor bancilor comandata anul trecut de BNR s-a soldat cu pierderi record de peste 4,4 miliarde lei, ca efect al majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante. In acelasi timp, bancile au vandat pachete mari de imprumuturi pe care nu le mai pot recupera, iar pe altele le-au scos in afara bilanturilor, astfel incat rata creditelor neperformante s-a infrumusetat: a scazut de la aproape 23% la inceputul lui 2014 la doar 14% in decembrie.

Insa in ciuda procesului de curatenie comandat de BNR, soldat cu cesionarea de catre banci a zeci de mii de clienti catre recuperatorii de credite, numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit, baza de date intretinuta chiar de banci pentru evidenta persoanelor rau-platnice, a crescut substantial in ultimele trei luni ale anului precedent.

Adica tocmai in perioada in care datele aceleiasi institutii, care monitorizeaza doar imprumuturile acordate de banci populatiei, nu si companiilor, arata ca bancile au majorat semnificativ volumul de credite scoase in afara bilanturilor.

Cum se explica faptul ca desi bancile au vandut multe pachete de credite ale populatiei catre firmele de recuperare, numarul persoanelor fizice cu restante a crescut in ultima perioada?

Cel mai probabil este tot o consecinta a masurilor luate de BNR pentru a determina bancile sa-si recunoasca neperformanta: adica sa-i evidentieze pe clientii care erau raportati drept bun-platnici, cand de fapt ei aveau restante la credite.

Creditele scoase in afara bilantului au explodat

Datele Biroului de Credit arata ca volumul de credite scoase de banci in afara bilanturilor a crescut de la doar 66 milioane lei in septembrie 2014 la 181 milioane in octombrie, 339 milioane in noiembrie si 746 milioane in decembrie.

In aceeasi perioda, numarul restantierilor a avansat e la 652.268 de persoane in septembrie la 712.737 persoane in noiembrie, ca in decembrie numarul lor sa scada iar la 709.386 persoane. Fata de decembrie 2013, cand erau 688.274 de restantieri, numarul acestora a crescut cu 21.112 persoane pe parcursul anului trecut.

In luna aprilie 2014, la solicitarea Băncii Naţionale a României, care a scris bancilor 3 scrisori de recomandare in acest sens, a fost demarat un proces de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile băncilor.

Procesul de curăţare a bilanţurilor instituţiilor de credit – factor determinant al reducerii creditului acordat sectorului privat, precizeaza BNR – s-a derulat fi e prin vânzarea de credite neperformante către terţi, fie prin scoaterea expunerilor în afara bilanţului.

Comentarii

marius
contracte cu clauze abuzive
Si va mai creste, pentru ca bancile si BNR-ul au demonstrat ca sunt total iresponsabile.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii