ECONOMIE | Analize economice

Deficitul bugetar a trecut de 7% din PIB. Cheltuielile in pandemie, mai mari cu 28% decat veniturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-02 16:26

După primele zece luni din 2020, deficitul bugetului general consolidat a urcat la circa 74 miliarde lei (7,05% din PIB-ul estimat), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Este o sumă mai mare cu peste 45 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dincolo de magnitudinea efectelor induse de pandemie, evoluția rezultatelor bugetului înainte de ultimele două luni ale anului, din 2016 încoace, arată că sunt șanse de încadrare în prognoza curentă.

Sumele trecute în mod oficial la categoria celor generate de pandemie și lăsate în economie sunt cifrate la 40,74 miliarde lei sau 3,88% din PIB. Pentru a avea o imagine mai clară a suprapunerii dintre creșterea cheltuielilor sociale și efectelor pandemiei pe partea financiară, cheltuielile statului au depășit cu 28% veniturile, în condițiile în care încasările nominale au fost deocamdată ceva mai mari (+0,9%), dintr-un rezultat economic anticipat a fi mai mic în acest an decât anul trecut (1.050,5 miliarde lei față de 1.059 miliarde lei).

Datele din bugetul general consolidat arată la finele lunii octombrie un nivel al deficitului bugetului de stat de -7,28% din PIB estimat, care a dat integral rezultatul negativ al bugetului general consolidat.

Bugetele instituțiilor publice total sau parțial autofinanțate au fost excedentare și în creștere cu circa 30% față de luna precedentă, excedentele bugetelor locale s-au redus cu două treimi față de finele trimestrului anterior iar deficitele bugetului asigurărilor sociale, dublat față de finele lui septembrie, și cel al Fondului național de sănătate, cu o treime mai mare, sunt în creștere.

[1]

Încasările din TVA au scăzut semnificativ (aproape șase miliarde de lei mai puțin pe primele zece luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019) iar cele din accize s-au diminuat moderat în aceeași perioadă (-865 milioane lei). La impozitul pe profit figurează o diminuare de circa 11%, până la circa 14,5 miliarde lei iar în dreptul impozitul pe salarii și venit avem o creștere de 5,2%, la peste 20 miliarde lei.

Pe partea de cheltuieli, se poate observa cum cheltuielile de personal, limitate o vreme, au revenit la o creștere de 7% (+6,5% la finele lunii precedente), în timp ce alocările pentru protecția socială s-au păstrat la un nivel majorat cu 22,8%, situate cu mult peste media generală de 16,4%. Datele indică eforturi pentru ținerea sub control a cheltuielilor și dirijarea banilor către cheltuieli de capital și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, cu onorarea după posibilitățile concrete a unor obligații sociale antamate anterior.

De reținut, subvențiile s-au păstrat la un nivel nominal similar cu cel din anul precedent, în pofida prioritizării altor cheltuieli, induse de pandemie.

Semnal de atenție, în urma creșterii rapide a datoriei publice (cu peste șapte procente din PIB doar pe primele zece luni), cheltuielile cu dobânzile au avansat semnificativ și au ajuns la un nivel majorat cu peste 25% față de anul precedent. Iar asta în pofida reducerii substanțiale (peste un punct și jumătate în ultimele șase luni) a ratei de dobândă la împrumuturile nou contractate.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii