ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul bugetar a ajuns deja la 3,6% din PIB pe fondul crizei: 85% din venituri s-au dus pe salarii si pensii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-29 14:44

Deficitul bugetar a ajuns deja la circa -39 de miliarde de lei sau -3,6% din PIB după primele cinci luni ale anului, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.

Pe fondul crizei, rezultatul a fost mult mai slab decât în aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la circa -1,4% din PIB.

Îngrijorător, s-a epuizat mai mult de jumătate din spațiul fiscal previzonat pentru acest an la recenta rectificare bugetară (-6,73% din PIB ținta actuală).

Afectate de criza economică, veniturile (119,6 miliarde lei) au reprezentat 11,1% din PIB în loc de 11,6% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut.

Dar problema principală rămâne creșterea cheltuielilor (158,4 miliarde lei), care s-au majorat de la 13,1% la 14,6% din PIB, din cauza sumelor impuse de limitarea epidemiei dar, în cea mai mare parte, venite din creșterea pensiilor și salariilor bugetare.

De reținut, scăderea colectărilor din impozitul pe profit (-983,2 milioane lei sau -12,5%), neacoperită din încasările la impozitul pe salarii și venit (+370,5 milioane lei sau +4%).

Impozitele și taxele pe proprietate au scăzut cu aproape 1,4 miliarde lei sau -35%.

Contribuțiile de asigurări, cea mai importantă componentă a veniturilor la bugetul general consolidat (circa 36 miliarde lei sau 36% din încasările statului), au scăzut cu ceva mai mult de două procente, după scăderea activității în mai multe sectoare economice.

La impozite indirecte, scăderea a fost de -19% la TVA (4,7 miliarde de lei în minus), în timp ce majorarea nivelurilor specifice a permis păstrarea încasărilor la accize (-0,1%) în pofida scăderii consumului.

Cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar pe primele cinci luni ale anului s-au majorat cu 2,2 miliarde lei (+5,2%). Sumele pentru asistența socială au avansat cu peste zece miliarde de lei (+21,9%), semnificativ peste nivelul general.

Ritmurile de creștere ale proiectelor cu finanțare nerambursabilă (+27,9%), ale cheltuielilor de capital (+19,5%) și cele pentru bunuri și servicii (+16,2%) s-au situat peste media alocărilor făcute, ceea ce a contribuit la semnalul pozitiv dat piețelor internaționale și la reducerea ratei dobânzilor pe termen mediu și lung.

Semnificativ, banii pentru asistență socială și salarii au ajuns să reprezinte aproape 85% din încasările statului. Ceea ce impune luarea de noi împrumuturi și lasă foarte puțin loc pentru alte proiecte, care ar trebui să susțină fluxul de finanțare externă de care ar putea beneficia România.

Astfel, limitarea beneficiilor sociale și înghețarea salariilor din sectorul bugetar se impun de la sine dacă dorim să accesăm fonduri europene nerambursabile de aproape 20 de miliarde de euro (peste 9% din PIB), pentru a permite revenirea economică rapidă.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii