ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-29 12:08

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs.

Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la -20 miliarde lei sau -1,88% din PIB. Pe trendul actual, este foarte probabil ca ținta de deficit pentru anul în curs, de -6,73% din PIB, să nu poată fi atinsă iar o nouă valoare în creștere a deficitului bugetar să fie comunicată la rectificarea din august a.c.

Dacă veniturile la șase luni au fost cu mai puțin de două procente sub cele din aceeași perioadă a anului anterior în termeni nominali, cheltuielile s-au majorat undeva spre 14%. Astfel, circa 10% din majorarea deficitului a venit pe partea de scădere a veniturilor, în timp ce 90% au provenit din majorarea cheltuielilor. Surprinzător și de subliniat, veniturile bugetare din luna iunie 2020 (26,66 miliarde lei) au fost mai mari decât cele din luna iunie 2019 (24,82 miliarde lei).

Înainte de noile majorări de pensii și a alocații pentru copii, mai mult de jumătate din sporul de deficit (circa 13 miliarde de lei din cele 25 de miliarde de lei în plus pe S1 2020, ritm de creștere de 23,7%) a venit pe partea de asistență socială, dintr-un PIB presupus a fi mai mic cu 60 de miliarde de lei față de valoarea luată în calcul la întocmirea bugetului.

Pentru referință, deficitul de la Fondul Național de Sănătate în condiții de pandemie a fost aproape o treime din această sumă, circa 4,7 miliarde lei.

Sumele mai mici colectate din impozitul pe profit (-607 milioane lei sau -7,5% față de aceeași perioadă din anul precedent) au fost acoperite din încasările la impozitul pe salarii și venit (+1.155 milioane lei sau +10,4%).

Contribuțiile de asigurări, cea mai importantă componentă a veniturilor la bugetul general consolidat (54,84 miliarde lei sau 37,5% din încasările statului) au păstrat același nivel ca anul trecut. De remarcat temperarea creșterii cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar (+2,3 miliarde lei de la +2 miliarde lei la finele T1 2020).

Important pentru relansarea economiei, ritmurile de creștere ale proiectelor cu finanțare nerambursabilă (+20,3%), ale cheltuielilor de capital (+18,7%) și cele pentru bunuri și servicii (+16,0%) s-au situat peste media alocărilor făcute.

Plățile efectuate în contul dobânzilor la creditele luate au sporit cu 7,1%, sub ritmul cheltuielilor generale. Ceea ce arată o gestiune rezonabilă, cuplat cu scăderea dobânzilor pe termen lung sub pragul de 4%, îndeosebi în perspectiva readucerii deficitului bugetar înapoi spre limita de -3% din PIB pe termen mediu.

Taguri: Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii