ECONOMIE | Stiri economice

Deficit comercial de 6% din PIB dupa primele trei trimestre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-11 20:04

Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele trei trimestre ale anului (sumă echivalentă cu 6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.

Livrările la extern pe primele nouă luni din 2020 au atins 44,81 miliarde euro iar importurile (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au urcat la 57,87 miliarde de euro. Pe septembrie 2020, exporturile au depășit șase miliarde euro dar au rămas sub nivelul din aceeași lună a anului trecut (-0,5%), în timp ce importurile au avansat cu 4%, la peste 7,6 miliarde euro.

Pe primele nouă luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 32,92 miliarde euro la export și 42,37 miliarde euro la import (aproximativ 73% din total atât la exporturi, cât și la importuri).

La schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,90 miliarde euro și importuri de 15,50 miliarde euro (circa 27% din total la exporturi şi importuri).

Au rezultat, astfel, solduri negative de circa -9,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de -3,6 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost de 80,7%, semnificativ sub cel din perioada de criză 2010 – 2012 și în continuă scădere din 2014 încoace.

Sectorul de mașini și echipamente de transport a rămas pe minus în septembrie. Soldul schimburilor sectoriale cumulate de la începutul anului s-a diminuat cu încă 58 milioane de euro și se îndreaptă spre zero într-o ramură strategică, singura care mai avea excedent.

Rezultatul cronic negativ pe segmentul altor produse manufacturate a urcat la 3,8 miliarde euro iar deficitul la produse alimentare a ajuns la 1,86 miliarde euro.

Situația s-a menținut problematică la grupa de combustibili și lubrifianți, unde gradul de acoperire este de doar 38% și încă mai dificilă la produse chimice și derivate, unde exporturile acoperă doar ceva mai mult de un sfert din importuri, soldul de -6,44 miliarde euro reprezentând jumătate din deficitul comercial.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii