BANCI | Stirea Zilei

Decizie istorica a Fed-ului american: dobanda de referinta la dolar creste cu un sfert de punct, la 0,5%, pentru prima data dupa aproape un deceniu, marcand sfarsitul recesiunii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-16 21:49

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a decis majorarea dobanzii de referinta cu un sfert de punct, la 0,5%, „o decizie istorica”, dupa cum a declarat sefa institutiei, Janet Yellen (foto), in cadrul unei conferinte de presa, care marcheaza finalul perioadei de recesiune de aproape un deceniu de dupa marea criza financiara izbucnita in 2008.

Yellen a precizat ca majorarea de dobanda ramane una "foarte redusa", care desi va duce la o oarecare crestere a dobanzilor la credite, acestea vor ramane in continuare la niveluri foarte mici. "Ceea ce trebuie sa inteleaga americanii din aceasta decizie este increderea pe care o avem in revenirea economiei si o imbunatire substantiala a pietei muncii", a adaugat ea.

Decizia de majorare a dobanzii, luata in unanimitate de conducerea Fed-ului si anticipata de analisti, a fost justificata de o imbunatatire substantiala a conditiilor de pe piata muncii, care alaturi de inflatie este in responsabilitatea bancii centrale americane, spre deosebire de bancile centrale din Europa, inclusiv Romania, care raspund doar de stabilitatea preturilor.

Fed-ul prognozeaza o reducere a ratei somajului la 4,7% in 2016, in timp ce cresterea economica este asteptata sa avanseze cu 2,4%.

In privinta inflatiei, Yellen a precizat ca desi nivelul acesteia continua sa ramana substantial sub nivelul tintei de 2%, datorita scaderii pretului energiei, este de asteptat ca preturile sa revina spre nivelul asteptat pe termen mediu.

In comunicatul Fed se precizeaza este de asteptat ca economia sa evolueze astfel incat pe viitor sa fie necesare doar „majorari graduale” de dobanda, ceea ce piata descrie ca fiind o abordare prudenta (dovish) de politica monetara.

Cum va fi afectata piata financiara din Romania?

Decizia Fed-ului va avea putine repercursiuni pe piata romaneasca, apreciaza economistii, intrucat a fost deja anticipata, dovada stand si deprecierea leului din ultima saptamana, care a trecut de 4,5 lei pentru 1 euro.

In ultimele doua zile, leul a mai recuperat din depreciere si va continua sa se intareasca in ultimele doua zile ale saptamanii, apreciaza economistii ING.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii