BANCI | Stirea Zilei

De ce vrea sa cumpere Banca Transilvania sucursala Bank of Cyprus din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 12:26

Banca Transilvania a depus o oferta pentru cumpararea sucursalei Bank of Cyprus din Romania, inchisa in aceasta saptamana de catre banca-mama din Cipru, au confirmat, pentru Bancherul.ro, surse din cadrul bancii romanesti.

Valoarea ofertei depuse este, fireste, confidentiala, avand in vedere ca este vorba de o tranzactie privata.

Cipriotii urmeaza sa analizeze oferta iar pana la finalul saptamanii trebuie sa ia o decizie in vederea acceptarii sau respingerii acesteia. Bank of Cyprus detine 8,9% din actiunile Bancii Transilvania, iar aceasta are o sucursala la Nicosia si o agentie la Limassol, astfel ca tranzactia ar putea fi benefica pentru ambele parti.

Cipriotii s-ar putea alege cu mai multi bani decat ar fi obtinut prin nationalizarea unei parti din depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus Romania, cum intentionau sa faca initial, iar Banca Transilvania si-ar putea rascumpara o parte din actiunile detinute de ciprioti.

Dar mai presus de interesele celor doua banci, o solutionare favorabila a tranzactiei ar aduce usurare mai ales la BNR, care altfel s-ar vedea pusa in situatia delicata de a-i anunta pe deponentii Bank of Cyprus ca nu-si vor mai vedea o parte din depozite.

Ramane de vazut daca cele doua banci se vor intelege la pret sau daca in tranzactie va avea un cuvant de spus, macar in ultimul ceas, si BNR, asa cum au facut-o autoritatile din Anglia si Grecia, pentru a rezolva situatia deponentilor lor.

Ce ar putea cumpara Banca  Transilvania

Daca tranzactia se incheie, Banca Transilvania poate prelua active in valoare de 0,7% din sistemul bancar detinute de Bank of Cyprus. Este vorba de depozite in valoare de 245 milioane euro si de credite de 573 milioane euro, conform datelor publicate de banca la finalul trimestrului 3 din 2012.

Problema este ca jumatate din portofoliul de credite sunt in sectorul imobiliar, care sufera o depreciere puternica a valorii activelor. Din acest motiv volumul creditelor neperformante s-a dublat anul trecut iar banca a inregistrat o pierdere de 6,6 milioane euro in prime 9 luni din 2012.

Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar, constructii si hotelier de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei, dupa cum a scris Bancherul.ro.

Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.

Banca a preluat ambele companii si a inceput procesul de lichidare pentru recuperarea datoriilor.


Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii