BANCI | Revista presei

De ce nu se relanseaza piata imobilara din Romania (New York Times)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-22 08:28

În România, rata şomajului este una din cele mai scăzute în Europa, iar investiţiile străine în industrie şi IT sunt în creştere şi, cu toate acestea, piaţa imobiliară nu se relansează, menţionează un comentariu apărut joi în New York Times, intitulat 'Aşteptând o relansare care nu mai vine'.

Există însă şi evoluţii pozitive, bazate pe programul guvernamental 'Prima casă', care a sprijinit construcţia de locuinţe pentru clasa de mijloc, remarcă autorul articolului.

'Este o întrebare frecventă: Când vom începe redresarea? Când va începe din nou activitatea? În acest moment, nu există finanţare disponibilă. Aproape nimeni nu acordă împrumuturi', a declarat David Howard, director în cadrul companiei Winterhill Largo, din sectorul imobiliar.

În urma crizei din 2008, preţurile în Bucureşti au scăzut semnificativ, cu 30 până la 70%, conform Camerei de Comerţ şi Industrie. Iar în ultimii doi ani, singurele semne de activitate au fost fie la nivelul de foarte jos, fie la cel de foarte de sus al pieţei.

Băncile din Grecia, care erau printre cei mai energici furnizori de finanţare în România până să înceapă criza, au îngheţat împrumuturile către dezvoltatori, precum şi către cumpărătorii individuali. Şi băncile româneşti au oferit rapid împrumuturi comerciale, ignorând categoria creditelor imobiliare rezidenţiale pe termen lung. Activitatea imobiliară în 2012 s-a încheiat la acelaşi nivel scăzut la care a început.

Este o schimbare semnificativă faţă de anii trecuţi. Din 2004 şi 2008, preţurile au crescut cu aproximativ 20% pe an. Noi construcţii apăreau peste tot în Bucureşti, cu aproximativ 8.000 de unităţi rezidenţiale construite în fiecare an. Investitorii străini, în special britanici dar şi din alte ţări, cum ar fi India, s-au grăbit să intre pe piaţă.

După criză, au rămas multe proiecte nefinalizate. Astăzi, unele părţi din oraşul de 1,93 milioane de locuitori arată fantomatic, cu clădiri făcute pe jumătate. Mai puţin de 800 de unităţi au fost finalizate anul trecut.

În ciuda acestui peisaj sumbru, unele părţi ale oraşului arată că revin la viaţă.

Programul guvernamental 'Prima casă', care garantează creditele ipotecare pentru cei care-şi cumpără pentru prima dată o locuinţă estimată la mai puţin de 60.000 de euro, a sprijinit construcţia de locuinţe pentru clasa de mijloc.

În cunoscuta zonă Dorobanţi-Primăverii, numărul vânzărilor a scăzut din 2008, dar preţurile au rămas ridicate. Această zonă se adresează cetăţenilor cu venituri ridicate şi dispun de un confort sporit.

În centrul vechi al oraşului au sporit tranzacţiile. Clădirile vechi, exceptate de la TVA, sunt cumpărate de rezidenţii locali bogaţi şi transformate în proprietăţi scoase la închiriat.

Brokerii susţin că media costurilor se ridică la aproximativ 250 de euro pe metru pătrat. Iar transformarea acestor proprietăţi vechi în locuinţe potrivite depinde de calitatea materialelor folosite, de priceperea echipei care renovează şi de evitarea schimbărilor structurale majore.

'Mulţi clienţi străini se îndrăgostesc de clădirile vechi ale oraşului', a declarat Luke Lewis, director în cadrul agenţiei Bucharest Homes, care se ocupă de străini. Acesta a adăugat că mulţi români caută alternative la locuinţele standard construite în era comunistă.

Există cartiere cu magazine în stil occidental, cafenele şi restaurante, şi ele încă sunt preferate de diplomaţii străini, de beneficiarii bogaţi ai planurilor de privatizare post-comuniste şi de copii şi nepoţii lor privilegiaţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii