BANCI | Stirea Zilei

De ce a schimbat CEC Bank conditiile de garantare a creditului pentru terenuri dupa scandalul cu Ioana Basescu?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-16 20:38

CEC Bank a modificat conditiile de acordare a creditului imobiliar pentru terenuri in ceea ce priveste garantiile necesare obtinerii unui astfel de imprumut, dupa izbucnirea scandalului cu Ioana Basescu. Astfel, daca in momentul in care fiica presedintelui a obtinut imprumutul erau necesare “ipoteci imobiliare asupra proprietatilor imobiliare locative”, conform site-ului bancii, acum conditiile apar modificate, la garantii fiind trecute “ipoteci imobiliare asupra bunurilor imobile”. (vezi foto)

Bancherul.ro a intrebat, in momentul in care a descoperit ca CEC Bank este banca de la care Ioana Basescu a obtinut creditul in valoare de 1,2 milioane euro, daca nu cumva aceasta a beneficiat de conditii preferentiale sau chiar de nerespectarea normelor bancare, datorita statutului ei, sau poate chiar pentru ca presedintele sa-l sustina pe seful CEC Bank pentru a ramane in functie, in conditiile in care acesta era in vizorul premierului Ponta pentru a fi schimbat.

Am pus aceste intrebari din doua motive. Primul, pentru ca in conditiile standard de acordare a acestui tip de credit, asa cum apareau pe site-ul bancii chiar si dupa izbucnirea scandalului, acesta poate fi garantat doar cu un imobil locativ, si nu cu un teren, dupa cum s-a intamplat in realitate. Impunerea de garantii constand in imobile este fireasca, de altfel, intrucat terenurile agricole reprezinta, pentru banci, garantii mult mai greu de valorificat in conditiile nerambursarii imprumutului.

Asadar, cum se face ca imprumutul pentru Ioana Basescu a fost acordat cu garantii pe terenul cumparat si nu cu ipoteci pe un imobil locativ?

Al doilea motiv a fost acela ca valoarea maxima a unui credit imobiliar pentru achizitii de terenuri este de 2,8 milioane lei (in jur de 600.000 de euro), dupa cum aparea pe site-ul bancii in momentul contractarii creditului, conditie ramasa neschimbata si acum, pe cand Ioanei Basescu i s-a aprobat un credit mult mai mare, de 2,3 milioane euro.

Este posibil ca normele bancii sa permita acordarea de credite cu valori mai mari decat in mod obisnuit, daca acestea sunt aprobate de catre un comitet de credite format din conducerea bancii.

Ce a determinat insa banca sa modifice, dupa izbucnirea scandalului, conditiile de garantare a creditului?

Daca ne gandim bine, un credit cu o valoare atat de mare este greu sa fie garantat cu o locuinta obisnuita, ar fi fost nevoie de o vila de lux in jurul valorii de 1,5 milioane euro sau mai multe locuinte. Pe de alta parte, pentru banca poate fi destul de riscant sa accepte ca garantie doar terenul agricol, intrucat valorificarea acestuia in cazul nerambursarii creditului se poate dovedi dificila.

Comentarii

Constanta
Ca sa para totul legal!
Ce intrebare! Pentru ca mafia exista. Pentru ca mafia sta chiar in varful piramidei. Doar nu ati fi vrut sa se spuna ca acel credit s-a acordat preferential, ca a fost in afara legii, in afara conditiilor de creditare ale CEC. Apropos, clientii BCR, adica cei pacaliti si furati de BCR, avem o surpriza de proportii. Veti vedea si auzi saptamana ce va urma.

Da_si_Nu
Eroare
Ne-ati ametit de tot. Confundati ron cu euro... "Al doilea motiv a fost acela ca valoarea maxima a unui credit imobiliar pentru achizitii de terenuri este de 2,8 milioane euro, ..., pe cand Ioanei Basescu i s-a aprobat un credit mult mai mare, de 4,6 milioane euro."

Bancherul.ro
Credit CEC Ioana Basescu
Va rog sa ne scuzati pentru greseala si va multumim pentru sesizare, am corectat in text: Al doilea motiv a fost acela ca valoarea maxima a unui credit imobiliar pentru achizitii de terenuri este de 2,8 milioane lei (in jur de 600.000 de euro), dupa cum aparea pe site-ul bancii in momentul contractarii creditului, conditie ramasa neschimbata si acum, pe cand Ioanei Basescu i s-a aprobat un credit mult mai mare, de 2,3 milioane euro.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii