BANCI | Stirea Zilei

Cus valutar BNR: Euro scade la 4,2634 lei, in ton cu regiunea, dar nu este exlusa interventia BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-26 13:22

Cursul de referinţă afişat luni de BNR indică aprecierea cu aproape trei bani (0,64%) a leului, până la 4,2634 lei/euro, unii bancheri suspectand interventia BNR pentru aprecierea monedei nationale, in timp ce altii considera ca leul a urmat tendinta de apreciere a altor valute din regiune.

"Este posibilă o intervenţie indirectă a BNR pe piaţă, deoarece leul se apreciază mai mult decât restul valutelor emergente din regiune", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

El a adăugat că este greu de stabilit dacă a fost o intervenţie semnificativă a băncii centrale, spre deosebire de ziua de vineri, când prezenţa BNR în piaţa valutară a fost evidentă.

Si alte valute din regiune au inregistrat o apreciere, in special forintul unguresc.

Leul s-a apreciat de la un curs maxim de 4,2970 lei/euro, cu puţin înainte de deschiderea şedinţei, până la 4,2500 lei/euro, însă după ora 12:00, cursul a reînceput să urce uşor. La 13:05 băncile cumpărau un euro cu 4,2640 lei şi îl vindeau cu 4,2740 lei.

În regiune, forintul a dat tonul pentru apreciere, de la 291,77 unităţi/euro la 286,08 unităţi pe euro, mişcare urmată ulterior şi de zlot, pentru care cursul a coborât de la 4,4182 unităţi/euro la 4,3791 unităţi/euro.

"Leul s-a apreciat pe fondul îmbunătăţirii sentimentului regional. În prima parte a zilei, mişcarea a fost mai puternică, ulterior cursul urcând, pe fondul marcărilor de profit", a declarat un dealer.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat luni de BNR marchează aprecierea monedei naţionale cu aproximativ cinci bani (1,8%) până la 3,2890 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3496 lei/dolar, care a reprezentat un vârf al ultimilor patru ani şi patru luni.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană s-a depreciat constant, de la 1,2862 dolari/euro la 1,2986 dolari/euro. La 13:05, ora României, euro era cotat la 1,2963 dolari.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,08% pe an, cu mult peste cel din şedinţa anterioară, de 10,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 15,53% pe an, de la nivelul de vineri, de 10,93%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au urcat la 14-18% pe an, la început de perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii