BANCI | Stirea Zilei

Cursul valutar incheie anul la 3,9852 lei/euro. Leul s-a depreciat in 2008 cu 10,38%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-31 14:37

Moneda naţională a încheiat anul la un curs de referinţă a Bancii Nationale a Romaniei de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă în 2008, când un euro valora 3,6102 lei.

Paritatea anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a fluctuat în acest an între un minim de 3,4719 unităţi, atins la data de 6 august, şi un nivel de 3,9964 lei/euro, care a reprezentat maximul ultimilor patru ani şi două luni, înregistrat pe 29 decembrie.

Deşi în ultimele trei şedinţe interbancare cursul a depăşit pragul de 4 lei/euro, referinţa anunţată de BNR nu a spart acest nivel. Cotaţiile au revenit sub acest prag în fiecare zi înainte de calcularea ratei oficiale.

După anunţarea ultimului curs de referinţă din 2008, pe piaţa interbancară euro era tranzacţionat la 4,0075 – 4,0100 lei. Cu o jumătate de oră înainte, cursul a scăzut la 3,9850 lei/euro.

Dealerii au afirmat de mai multe ori că BNR a intervenit pe parcursul anului pe piaţă pentru susţinerea leului, însă banca centrală a anunţat în mod oficial o singură dată o astfel de măsură, respectiv la data de 10 octombrie, când a vândut circa 40 de milioane de euro cu scopul de a "testa funcţionarea pieţei".

Nivelul mediu al cursului de schimb pentru 2008 este de 3,6827 lei/euro, în urcare cu 10,34% faţă de referinţa medie de 3,3373 lei/euro din 2007.

Flucuaţiile ratei de referinţă au fost relativ reduse în primele opt luni ale anului, însă din septembrie, odată cu agravarea crizei financiare mondiale, leul a intrat pe un trend de depreciere.

Instituţiile şi investitorii internaţionali şi-au exprimat temerile că România este mai vulnerabilă decât restul statelor din regiune la problemele de pe piaţa internaţională din cauza deficitului de cont curent ridicat şi a politicilor salariale şi fiscale neadecvate.

În acest context, cursul a depăşit pragul de 3,9 lei/euro, la 6 octombrie, pentru prima dată după 3 ianuarie 2005.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de MEDIAFAX anticipează pentru 2009 o continuare a deprecierii leului, tendinţă începută în a doua parte a acestui an. Ei se cred că nivelul mediu al cursului se va situa între 3,68 şi 4,07 lei/euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii