BANCI | Interviu

Cum si de ce ar trebui modificata legea darii in plata, in opinia sefului BCR, Sergiu Manea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-02 18:23

Legea privind darea in plata a imobilelor cumparate cu un credit ipotecar ar trebui sa prevada principii de protectie sociala clare și lipsite de orice echivoc (neinterpretabile in sens abuziv si nejustificat), pentru debitori aflati in reala dificultate financiara (documentata), proprietari ai unui singur imobil, domiciliu de resedinta, spune Sergiu Manea, presedintele BCR, cea mai mare banca din Romania.

De asemenea, adauga el, principiul neretroactivitatii legii este important a fi respectat.

“Orice solutie care asigura respectarea prevederilor constitutionale si simetria contractuala este binevenita; de exemplu cazurile sociale grave din trecut pot avea solutii bilaterale. Piata a demonstrat deja fezabilitatea acestor solutii bilaterale”, adauga Manea.

Ce s-ar intampla in cazul in care Parlamentul nu va modifica legea si o va adopta in actuala forma?

“Masurile posibile privesc decizii de diminuare a riscurilor (de exempu: restrictionarea profilului de clienti eligibili, garantii suplimentare la contractarea unui credit, solicitarea unui procent al avansului mai ridicat) astfel incat banii deponentilor din care se acorda creditele sa fie in siguranta si nu supusi riscului de neplata izvorat din hazard moral”, spune seful BCR.

"Cred ca rationalitatea va avea castig de cauza"

“Cred în raționalitate și sper că va avea câștig de cauză, altminteri restrângerea pieței creditului devine inevitabilă din cauza riscurilor pentru deponenți și acționari”, avertizeaza Manea, care adauga:

Legislația punitiva și lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de încredere din societate. Personal, am privit retrimiterea în Parlament a Legii Darii în Plată drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentanții mediului legislativ și cei ai consumatorilor să se aplece asupra unor modificări constructive care să țină cont de constrângerile și interesele tuturor părților, de principiile generale de drept, ale Constituției, ale instituției contractului. 
 
Angajamentul sistemului bancar de a coopera și colabora pentru a reglementa responsabil împrumuturile pentru consumatori rămâne solid, în condițiile unui proces legislativ care încurajează încrederea investitorilor, creșterea economică, stabilitatea juridică ori accesul la finanțare pentru clientii (în special tinere familii) care nu au ajuns să dispună de economii substanțiale pentru achiziții de bunuri cu folosință indelungată ori case / apartamente. Nu cred că poate vreodată fi un scop legitim blocarea prin lege a aspirațiilor tinerilor care visează la un cămin, o familie, o viață împlinită cu sprijinul unui credit.
 
Sunt alarmat de modificările actuale aduse proiectului de lege, de această versiune și mai radicalizată, care va genera fără doar și poate o restrângere generală a pieței creditului și a intermedierii financiare într-un moment când România are nevoie fundamentală de a importa capital (și nu mărfuri) pentru a putea finanța nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv. În aceste condiții, restrângerea pieței creditului devine inevitabilă din cauza unor riscuri materiale concrete pentru fondurile deponenților și ale acționarilor.
 
Sper ca în al doisprezecelea ceas să înțelegem oportunitatea oferită de Președintele Klaus Iohannis pentru consultare și colaborare. Piața nu poate funcționa atunci când drepturi, legi și instituții fundamentale ale democrației și economiei libere sunt desconsiderate. Industria bancară are, în orice caz, datoria legală de a asigura administrarea efectivă și prudentă a instituției de credit în susținerea deponenților săi. Schimbarea condițiilor va atrage măsuri de protecție și nu de creștere sau prosperitate.

Comentarii

Alex
DA
Sergiu cum align voi :( tratamentul ... that's all about - restul statistica acoperitoare aka default la prima casa do you really believe ? then why STILL relay on that I'm just a tolder so explain in plain English

Jack Spintecatorul
Muzeul
Bine ma Vasileee, vorbesti cu Sergiu ca la terasa, daca el iti da banii, na, tu scrii ce vrea el. Pai cum sa fii TU impartial cand nu esti TU, ci vocea lui Sergiulica de la BCR, cea mai de cacat banca. Ne mai si trimiti la muzeu derbedeule, sa te duci tu in ....matii de bulangiu cracanat.

1.Bio
Asa e ...
Cind vedeti totusi ce se intimpla nu va vine asa sa ... ca doar i-ati pozat pe bulangii. Un fel de iarna:) nu-i ca vara - ce sa-ti spun nu mai pot de grija noastra reprosindu-ne ca noi nu intelegem. Ba romanasilor ba ... !



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii