BANCI | Analiza

Cum se razbuna lacomia bancherilor romani si lipsa de intelepciune a BNR si ANPC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-03 17:02

In 2010, odata cu implementarea, prin OUG 50, a unei directive europene privind transparenta contractelor de credit, bancherii romani, reprezentati de ARB, precum si BNR, in calitate de supraveghetor si ANPC, initiatoarea legii si autoritatea de protectie a clientilor bancilor, au fost obligati sa schimbe vechile formule de dobanda interna ale bancilor in EURIBOR, plus marja fixa.

Dar cum EURIBOR se afla la minime istorice, din cauza crizei, iar intre timp o serie de banci au abuzat de puterea lor pentru a majora dobanzile lor interne, dand vina pe criza, "inteleptii" de la BNR, bancherii si ANPC-ul n-au stiut cum sa rezolve problema.

Daca schimbau dobanda interna, de 3,4,5%, in EURIBOR, care era de doar 1%, pierdeau destul de mult. Iar daca aveau si o marja fixa mai mica decat cea standard, de 3-4%, paguba era si mai mare.

Aveau de ales, asadar, intre a renunta la dobanzile prea mari, pe care unele banci chiar le-au majorat, dupa criza, in loc sa le scada, sau a le mentine sub forma unor marje uriase, de 6-7%, constienti fiind ca in viitor, odata cu cresterea EURIBOR-ului, dobanzile vor deveni si mai mari.

Din pacate, unii bancheri s-au dovedit lacomi si cinici in acelasi timp, preferand sa transforme dobanzi de 8-10% in marje fixe plus EURIBOR. Asta sub ochii si consimtamantul supraveghetorului BNR si a protectiei consumatorului, ANPC.

Acum lacomia si lipsa de intelepciune incep sa se razbune: dobanzile uriase sunt acum anulate de catre justitie, fiind considerate clauze abuzive. Cu alte cuvinte, bancile lacome nu vor mai incasa dobanzi de 10%, ci de 0%.

Cazul Banca Romaneasca

Ultimul caz este cel al unui client al Bancii Romanesti, banca greceasca detinuta de NBG, National Bank of Greece, una dintre cele mai mari banci din Grecia.

Acesta avea in 2010 un credit cu o dobanda interna a bancii, de 3,5% la care se adauga o marja fixa de 4,85%, in total 8,35%. Dupa aparitia OUG, banca a fost nevoita sa schimbe dobanda interna, de 3,5%, in EURIBOR, care era de 1%, ceea ce insemna o pierdere de 2,5 puncte. Dar banca a fost lacoma si a transferat cele 2,5 puncte in marja fixa, pe care a majorat-o de la 4,85% la 7,25%.

Nu s-a multumit, asadar, cu o dobanda de 5,85%, care rezulta din marja fixa initiala de 4,85%, plus EURIBOR.

Clientul a refuzat noua formula de dobanda, a facut plangere la ANPC, care la randul sau a dat banca in judecata, solicitand instantei sa constate ca dobanda este o clauza abuziva si sa o elimine.

Ceea ce s-a si intamplat: in loc sa primeasca o dobanda de 5,85% pe an, una care, de altfel, era o dobanda in media pietei, banca va incasa de acum incolo o dobanda de 0%. Rezultatul lacomiei bancherilor si lipsei de intelepciune a autoritatilor: BNR si ANPC.

Comentarii

Gabi
Aviz BCR
Situatia este identica cu cea de la BCR. Aceeasi dobanda, aceeasi lacomie si, speram, acelasi rezultat.

client WCR
stire
In sfirsit un articol la inima noastra, a clientillor abuzati. Bancherule, ti-ai dat seama ca suntem pacaliti, abuzati, iar bancile cu BNR au facut ceva...pe marjele noastre din contracte, pe refuzul nostru la actele aditionale. Mai mult, la WCR din 2007 spun ca DRV nu variaza in functie de euribor, din 2011 ca variaza in functie de euribor plus alti 3 indici care oricum nu sunt prevazuti in contract, nimeni nu stie care e valoarea lor, unde sunt afisati, cum variaza, dar e bine ca pe ultima suta de metri am realizat impreuna HAOSUL, ABUZURILE din sistemul bancar. La fel va pati si WCR, vor plati cu varf si indesat pentru LACOMIA peste masura.....

Constanta
Corect!
Prima decizie de acest fel, sa zicem, a fost un accident, a doua o confirmare, urmatoarele certitudini. BCR va primi ce merita din plin.

bogdan
poate
Poate ca decizia judecatorilor (judecatori care creeaza precedente ce se vor aplica si in cazul creditelor contractate de ei, deci un conflict clar de interese, cazurile trebuiau judecate in strainatate) ar fi fost corecta daca impunea o dobanda corecta pentru client. Judecatorii nu gandesc ca acei bani nu apartin bancii ci deponentilor. Ori un deponent, care doreste sa incaseze si el o dobanda pe depozitul lui, nu o sa aiba cum sa incaseze dobanda dintr-ul plasament cu 0 dobanda... Este complet lipsit de orice logica sa atragi bani cu dobanda si sa-i plasezi fara dobanda. Sunt banii deponentilor!!

Constanta
pentru Bogdan
Nu este treaba judecatorului sa impuna o dobanda corecta, treaba lui este sa aplice legea. Dobanda corecta trebuia aplicata de banca la acordarea creditului. Daca banca a vrut "sa dea teapa" aceasta s-a intors impotriva sa. Decizia este foarte corecta iar banca primeste ceea ce merita. Treaba asta cu deponentii este pentru prosti iar romanii sunt informati, nu mai sunt prostii bancilor camatare.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii