FONDURI DE INVESTITII | Stirea Zilei

Cum obtinem dobanzi mai mari decat depozitele bancare: fondurile mutuale au avut randamente de 5-10% in ultimul an. Topul fondurilor dupa marime, performanta si volumul subscrierilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-13 10:57

Dobanzile la depozitele bancare in lei au scazut abrupt pe perioada ultimului an, de la 5,5% la doar 3,5% in medie, in cazul depozitelor populatiei si 2,5% pentru firme, conform ultimelor date ale BNR, sau chiar mai mici in cazul bancilor mai mari. Astfel ca tot mai multa lume, mai ales cei care detin sume mai mari de bani in conturi bancare, se gandeste la alternative prin care sa obtina randamente mai avantajoase pentru economiile lor.

Una dintre alternative sunt fondurile mutuale, cele mai multe administrate de societati de investitii apartinand marilor banci comerciale, precum BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank sau OTP Bank.

Banii plasati intr-un fond mutual nu se bucura de garantia statului, ca in cazul conturilor bancare, asigurate de Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) in limita echivalentului a 100.000 de euro pentru fiecare deponent in fiecare institutie de credit membra a fondului.

Cu toate acestea, avand in vedere ca vorbim de societati de investitii apartinand bancilor si a reglementarilor moderne, conform normelor europene, pe baza carora functioneaza fondurile, riscul aferent resurselor plasate intr-un fond se poate spune ca este redus.

Pe de alta parte, avantajul este ca fondurile de investitii reusesc sa obtina de regula dobanzi mai mari decat cele aferente unui depozit bancar, datorita faptului ca investesc resurse importante, pentru care negociaza randamente mai bune decat cele standard, iar pe de alta parte pentru ca plaseaza banii in instrumente de investii cu castiguri mai mari, precum obligatiunile, titlurile de stat sau actiunile bursiere.

Sa vedem, concret, ce randamente reusesc sa obtina fondurile de investitii din Romania, conform datelor furnizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

1. Erste Bond Flexible RON

Astfel, cel mai mare fond mutual din Romania, Erste Bond Flexible RON, un fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix, administrat de Erste Asset Management, grupul austriac care controleaza BCR, a obtinut in ultimele 12 luni un randament de 6,53%, asadar cu 1 punct mai mare decat dobanda fixa pe o perioada de an la un depozit bancar constituit in urma cu un an.

Fondul Erste Bond Flexible RON are active nete de 6,1 miliarde lei, iar in primul trimestru al acestui an a reusit sa atraga lunar investitii (subscrieri) de 65,7 de milioane de lei

2. Raiffeisen RON Plus

Al doilea cel mai mare fond de investitii din Romania, cu active de 2,1 miliarde lei, este Raiffeisen RON Plus, din categoria altor fonduri, administrat de Raiffeisen Asset Management, parte a grupului bancar austriac Raiffeisen.

Raiffeisen RON Plus a obtinut pentru investitorii sai un randament de 5,88% pe parcursul ultimului an, mai mic decat cel al Erste. Si interesul investitorilor pentru acest fond este mai scazut, activele atrase lunar in primul trimestru ridicandu-se la 33,4 milioane lei, la jumatate fata de Erste.

3. Raiffeisen EURO

Al treilea fond ca marime apartine tot Raiffeisen, dar este in euro, Raiffeisen EURO, cu active de 1,6 miliarde lei. Interesul pentru acesta este mai scazut, cu subscrieri lunare de de doar 12,7 milioane euro, cu toate ca randamentul, de 3,27% in ultimul an, este destul de atragator, avand in vedere ca este in euro, moneda pentru care dobanzile pentru depozite sunt aproape de 0 in zona euro si de doar 1%, maxim 2% in Romania.

4. ING International Romanian Bond Fund

Pe locul 4 in topul fondurilor mutuale se afla ING International Romanian Bond Fund, administrat de ING Asset Management Sucursala Bucuresti, cu active de 1 miliard de lei, acesta reusind un randament de 6,28% in ultimul an.

Citeste articolul integral pe GhiseulBancar.ro

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii