BANCI | Stirea Zilei

Cum motiveaza BNR mentinerea dobanzii la 6,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-30 15:46

Comunicatul BNR:
În şedinţa din 30 iunie 2010, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
• Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an;
• Gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar;
• Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,42 la sută în luna mai faţă de 4,28 la sută în luna aprilie în condiţiile deprecierii monedei naţionale pe fondul deteriorării percepţiei de risc asociat economiilor din regiune şi, în plan intern, al manifestării unor riscuri privind politica fiscală şi de venituri.

În ciuda scăderii relativ lente a inflaţiei preţurilor de consum, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat s-a menţinut în primele cinci luni ale acestui an în jurul nivelului de 2 la sută, inferior celui de 2,8 la sută, înregistrat în luna decembrie 2009.

Analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici relevă, de asemenea, persistenţa declinului economiei în primul trimestru al acestui an după contracţia severă din anul 2009, precum şi menţinerea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil.

În condiţiile în care majorarea taxei pe valoarea adăugată va conduce imediat la o creştere semnificativă a nivelului preţurilor cu amănuntul - şi implicit la o accelerare temporară a inflaţiei măsurată pe baza indicelui agregat al preţurilor de consum - BNR va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.

Riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenţa incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscală şi a celor privind evoluţia mediului economic extern, reclamă menţinerea în continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.

În acest context, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit. Totodată, CA al BNR a hotărât gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar.

Deciziile vizează pe termen mai îndelungat asigurarea continuării procesului de dezinflaţie în concordanţă cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei româneşti, cu precădere reluarea împrumuturilor către sectorul privat, precum şi evitarea volatilităţii excesive a cursului de schimb.

BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare. Acestea creează premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice.

CA al BNR reafirmă că respectarea obiectivelor asumate în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale este principala ancoră pentru reluarea sustenabilă a procesului de dezinflaţie, menţinerea stabilităţii financiare şi relansarea durabilă a activităţii economice.

Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 august 2010, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii