BANCI | Educatie financiara

Cum functioneaza mecanismul comisioanelor interchange impuse de Visa si MasterCard la platile cu cardul in magazine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-30 10:07

Se stie ca utilizatorii de carduri nu platesc niciun comision pentru cumparaturile efectuate in magazine, dar mai putin cunoscut este faptul ca, pe de alta parte, magazinele care accepta plata cu cardul sunt nevoite sa achite comisioane stabilite de Visa si MasterCard, care in Romania sunt printre cele mai mari din Europa.

In România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip), potrivit unui studiu la Consiliului Concurentei.

In total, magazinele care accepta plata cu cardul trebuie sa plateasca organizatiilor de carduri si bancilor un comision intre 1,78% si 2,4% din valoarea fiecarei cumparaturi.

Mecanismul de percepere a comisioanelor

Iata care este mecanismul de percepere a acestor comisioane, denumite fie interbancare, fie interchange fie swipe fee, in America: nivelul comisioanelor este stabilit de organizatiile de plata, Visa si MasterCard, dar sunt incasate de catre banca ce a emis cardul cu care se face plata, de la banca magazinului, adica cea care detine POS-ul la care se accepta plata cu cardul.

Comisionul interchange, in medie de 1% in Romania, fiind cel mai ridicat din Europa, conform studiului Consiliului Concurentei, este dedus de catre banca emitenta a cardului din suma pe care clientul trebuie sa o plateasca pentru cumparaturile facute, suma care se transfera la banca magazinului.

De exemplu, daca detinatorul unui card BCR a platit la Carrefour, care are POS-uri BRD, cumparaturi in valoare de 100 de lei, BCR va transfera din contul de card al clientului catre contul Carrefour de la BRD o suma de doar 99 de lei, retinand comisionul de 1% din 100 de lei, adica 1 leu.

La randul ei, BRD va lua din cei 100 de lei si un comision pentru ea, cu alta denumire, pentru serviciul oferit de acceptare a platii cu cardul, adica intre 0,78% si 1,4%, respectiv diferente de pana la 1,78% si 2,4%, la cat se ridica in total comisioanele platite de magazin pentru acceptarea platii cu cardul.

Ceea ce inseamna ca BRD va mai lua din cei 100 de lei intre 78 de bani si 1,4 lei, sa spunem 1 leu, in medie, asa incat comerciantul incaseaza in contul sau o suma neta de 98 de lei pentru cumparaturile in valoare de 100 de lei.

Vedem asadar ca banca detinatoare a POS-ului incaseaza pentru serviciul oferit, de acceptare a cardului, ce presupune intretinerea unui POS, un comision la fel de ridicat sau chiar mai mic decat comisionul interchange incasat de banca emitenta a cardului, care de fapt nu ofera niciun serviciu pentru comerciant.

Comision inventat pentru stimularea afacerii cu carduri

Organizatiile de carduri Visa si MasterCard au inventat asadar acest comision interchange, cu scopul de a stimula bancile sa emita carduri si sa incaseze, in consecinta, un comision de 1% pentru fiecare plata.

Odata stabilite comisioanele ce trebuie incasate de banci de la magazine, Visa si MasterCard isi deduc ulterior din acestea partea lor de castig, sub forma de comisioane pentru serviciile aferente cardurilor, a caror nivel este direct influentat de nivelul comisioanelor interchange incasate de banci. Comisioane ce reprezinta profituri uriase pentru Visa si MasterCard, precizeaza Reuters.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?

„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii

Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

 



 

Ultimele Comentarii