BANCI | Profil

Cum arata Radu Ghetea acum 20 de ani, cand lucra la SWIFT

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-14 12:12

In fotografie il puteti vedea pe actualul presedinte al ARB si CEC Bank, Radu Ghetea, pe atunci in cadrul Bancii Romane de Comert Exterior (BRCE), pe cand lucra, la Constanta, in 1992, la implementarea proiectului SWIFT in Romania.

In respectivul an, Romania a devenit a 84-a tara din lume care adera la SWIFT, in 7 septembrie fiind realizate conexiunile internationale cu primele 3 banci: BRCE, BCR, BRD si Banca Agricola, sucursala Societe Generale avand statutul de submembra.

Aceasta din simplul motiv ca nu existau suficiente conexiuni tehnice pentru ca si banca franceza sa se poata conecta la sistem, dupa cum a precizat Radu Ghetea, in cadrul celei de-a treia ediţii a SWIFT Business Forum Romania, organizata de Asociaţia Română a Băncilor şi SWIFT in data de 11 octombrie 2012 la Bucureşti, Hotel Novotel, Sala Paris.

Aceasta ediţie a marcat aniversarea a douăzeci de ani de la conectarea la SWIFT a primelor bănci din România şi evoluţia sistemului bancar românesc în această perioadă de timp. Principalele teme de discuţie ale evenimentului din acest an au fost impactul noilor reglementări asupra sistemului financiar-bancar şi proiectele comunităţii financiar-bancare din România în domeniul plăţilor şi al tranzacţiilor cu instrumente financiare în contextul iniţiativelor europene.

Noutăţi privind serviciile şi soluţiile SWIFT şi ale partenerilor săi au fost prezentate în cadrul unor sesiuni paralele interactive, iar sesiunea finală a Forumului a fost dedicată inovaţiei şi colaborării în industria financiar – bancară.

Ce este SWIFT

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o rețea care permite instituțiilor financiare din întreaga lume sa trimita și sa primeasca informații despre tranzacțiile financiare într-un mediu securizat, standardizat și de încredere.

SWIFT indeplineste doar functia de a transmite mesaje într-un mod extrem de sigur, fara a deține conturi bancare si fara a realiza operatiuni de compensare sau de decontare.

SWIFT nu facilitează transferul de fonduri, ci doar trimite ordine de plată care sunt executate prin intermediul conturilor corespondente pe care bancile le detin una la cealalta.

SWIFT este, de asemenea, un furnizor de software și servicii pentru instituțiile financiare, in special pentru utilizarea rețelei SWIFTNet, codurile de identificare bancare (BIC) fiind cunoscute in termeni populari drept "coduri SWIFT".

Majoritatea mesajelor interbancare internaționale utilizează rețeaua SWIFT, care leaga peste 10.000 de instituții financiare din 212 de țări și teritorii. Prin aceasta retea se schimba in medie peste 15 milioane de mesaje pe zi, comparativ cu o medie de 2,4 milioane de mesaje pe zi în 1995.

SWIFT a fost fondată în 1973, la Bruxelles, sub conducerea lui Carl Reuterskiöld (1973-1983), fiind sustinută de 239 de bănci din 15 tări.

Scopul sau a fost sa stabilească standarde unice pentru tranzactiile financiare si un sistem comun de prelucrare de date si o retea de comunicatii internationale realizate de compania Logica.

Primul mesaj SWIFT a fost trimis în 1977.

Reteaua SWIFT de mesagerie securizată este proceseaza din doua centre de date redundante, unul în Statele Unite si altul în Olanda. Aceste centre furnizeaza informatii în timp cvasi-real. În cazul unei defectiuni la unul din centrele de date, celălalt este în măsură să se ocupe de traficul in intreaga retea.

SWIFT a deschis al treilea centru de date în Elvetia, care a început să functioneze în 2009. De atunci, datele intre membrii europeni ai SWIFT nu vor mai trece si prin centrul din SUA.

Comentarii

antimason
sictir
Si in masonerie cand a intrat nulitatea asta?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank a preluat creditele Alior Bank

Patria Bank S.A., în calitate de cesionar, și Alior Bank S.A., prin sucursala sa din România, Alior Bank S.A. Varșovia – Sucursala București, în calitate de cedent, anunță că în data de 7 septembrie 2024 a fost finalizată implementarea contractului de cesiune detalii

Garanti BBVA a trimis 500.000 de euro in proiecte de mediu

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, sărbătorește anul acesta 14 ani de parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), perioadă în care a direcționat peste 500.000 de euro pentru susținerea diverselor proiecte de protecție a detalii

Plata in rate prin BT Direct pe iStoma

BT Direct și iStoma anunță un parteneriat prin care și-au propus să faciliteze accesul populației la servicii medicale, așa încât clienții pot plăti în rate la peste 1.500 de clinici stomatologice din țară, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Banca Transilvania a atras 300.000 de noi clienti in acest an

Banca Transilvania a continuat și în al doilea trimestru performanța primelor trei luni ale anului, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Evoluția pozitivă a fost susținută de creșterea portofoliului de credite și creanțe din leasing nete, la nivel consolidat, detalii

 



 

Ultimele Comentarii