ASIGURARI | Ultima Ora

CSA respinge acuzatiile aduse de Cristian Constantinescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-21 16:02

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) respinge acuzațiile aduse luni, 19 septembrie, de domnul Cristian Constantinescu cu privire la activitatea desfășurată de CSA și conducerea acesteia în ultimii ani, cu privire la normele emise, dar și la capacitatea financiară a companiilor de asigurări, se arata intr-un comunicat al CSA.

Domnul Constantinescu nu își susține acuzațiile cu dovezi concrete, ci încearcă să dea un iz de credibilitate afirmațiilor sale speculând în acest sens opinia publică creată artificial, mai ales în ultimele luni, cum că piața de asigurări nu ar fi stabilă financiar.

În prezent, statele membre UE sunt obligate să aplice modelul de solvabilitate Solvency I, care prevede că o societate de asigurare este considerată solvabilă dacă are marja de solvabilitate disponibilă mai mare sau cel puțin egală cu marja minimă, deci raportul dintre aceste două marje (gradul de solvabilitate) este de cel puțin 1.

În România, la nivelul anului 2010, gradul mediu de solvabilitate al pieței era de 2,21 pentru activitatea de asigurări generale și de 4,29 pentru cea de asigurări de viață, deci cu mult peste nivelul minim impus de lege. Acest grad s-a menținut la aceleași valori în ultimii 5 ani (iar în cazul asigurărilor de viață chiar a crescut), fapt care atestă stabilitatea pieței de asigurări, în pofida crizei economice.

De asemenea, indicatorii de lichiditate ai societăților de asigurare au respectat, în general, cerințele legale, iar atunci când au fost identificate probleme temporare la nivel individual, Consiliul CSA a dispus aplicarea de planuri de măsuri, de redresare financiară, incluzând de multe ori realizarea de infuzii de capital de către acționari.

Prin urmare, politica Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a fost aceea de a preveni deteriorarea solvabilității societăților, astfel încât să se evite, pe cât posibil, intrarea lor în stare de insolvență. Măsura intrării în insolvență a unei companii de asigurare este considerată de către toate autoritățile naționale de supraveghere a asigurărilor ca fiind o soluție de ultima instanță și, până să se ajungă la o astfel de situație, trebuie utilizate toate celelalte măsuri prevăzute de lege.

Politica promovată de Consiliul CSA s-a dovedit a fi cea corectă și în beneficiul asiguraților, pentru că în ultimii 5 ani, numai 3 societăți au intrat în stare de insolvență, acestea deținând o cotă de piață cumulată de 0,4%.

Suntem conștienți de faptul că sunt persoane care reclamă dificultăți în relația cu asigurătorii, în special în cazul asigurărilor RCA, dar CSA folosește toate mijloacele legale pentru a rezolva acele probleme care sunt reale şi întemeiate (pentru că există şi tentative de fraudare). Dacă ne uităm la numărul reclamațiilor RCA primite la CSA în anul 2010, vom constata că acesta reprezintă numai 1,5% din numărul dosarelor de daune avizate în același an, drept pentru care nu se poate afirma că este vorba despre o practică generalizată a societăţilor de a nu plăti despăgubiri.

În ceea ce privește legislația, ne surprinde declarația domnului Constantinescu cum că multe norme sunt depășite sau incorecte din punct de vedere tehnic, din moment ce domnia sa, în calitate de fost președinte al UNSAR până de curând, a fost parte în elaborarea acestei legislații. Astfel, proiectele de acte normative elaborate de CSA au fost transmise spre consultare și observații asociațiilor profesionale din domeniul asigurărilor, deci inclusiv către UNSAR.

Cu toate acestea, nu de puține ori s-a întâmplat ca UNSAR să nu aibă observații pe proiectele remise de CSA, pentru ca, dupa aprobarea lor de către Consiliul CSA, să facă declarații publice prin care le dezaprobă.

Totodată, deși nu există nicio obligație legală în acest sens, CSA a organizat numeroase întâlniri cu societățile din domeniul asigurărilor pentru a discuta diverse probleme, inclusiv referitoare la elaborarea/modificarea/completarea legislației, și acest lucru poate fi confirmat oricând de către societăți.

Mai mult decât atât, domnul Constantinescu omite să spună că în legislația română din asigurări au fost preluate prevederile directivelor și regulamentelor europene, care sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Cum a evolutat piața românească de asigurări în contextul așa zisei lipsei de credibilități pe care o reclamă domnul Constantinescu?
În prezent, pe piața românească de asigurări există 43 de societăți de asigurare care dețin împreună un capital social de circa 1 miliard de euro, din care aproape 90% este străin. La începutul anului 2006, capitalul cumulat era de circa 250 milioane euro (deci de 4 ori mai mic), iar cota de participare a investitorilor străini era de 50% (la jumătate decât este în prezent).

În ultimii 5 ani au fost atrași pe piața românească unii dintre cei mai mari asigurători europeni, care au ales să înființeze societăți supravegheate de CSA, deși puteau să desfășoare activitate pe teritoriul României în baza liberei circulații a serviciilor sau a dreptului de stabilire și să rămână sub supravegherea autorității din statul membru de origine.
Dintre marii asigurători europeni prezenți pe piața românească enumerăm: Societe Generale, Groupama, Erste, Ergo, Aegon, Cardif Asigurari, Kd Life, Credit Europe, EFG, Wiener Stadtische, Uniqa, Signal Iduna, AXA.

Prezența acestor mari grupuri, precum și creșterea capitalului subscris demonstrează faptul că investitorii străini sunt interesați să intre pe piața românească de asigurări sau să își susțină financiar afacerile pe care le au deja, în pofida scăderii temporare a activităţii de subscriere din ultimii doi ani, care este una conjucturală pe fondul crizei.

Despre CSA

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare în România, precum și cu atribuții de emitere a normelor de aplicare a legii.

Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România.
CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC – Comitetul European pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale și IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea și amendarea reglementărilor europene specifice domeniului asigurărilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online

Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor un numar de telefon dedicat pentru fraudele online: 0264.308.055. Intr-o postare pe Facebook a bancii se arata: "În ultima perioadă, au crescut tot mai mult tentativele de fraudă și atacurile de phishing, iar metodele detalii

Burse la Transilvania Executive Education MBA

 Valoarea totală a burselor este de 19.000 de euro  Cursurile încep în 8 februarie 2025  Până acum, 220 de persoane au absolvit acest EMBA Banca Transilvania și detalii

 



 

Ultimele Comentarii