BANCI | Ultima Ora

Criza din Grecia se prelungeste pana duminica, zi in care se va lua o decizie finala privind soarta tarii, la un summit extins UE - 28 (live-text)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-07 23:28

Europa nu face concesii Greciei dupa referendumul de duminica in care s-a respins planul de reforme si austeritate impus de troika (UE, FMI si BCE), in schimbul prelungirii acordului de finantare pentru salvarea tarii de la faliment.

Criza din Grecia se prelungeste pana duminica, atunci cand la un summit extins UE - 27, liderii europeni vor decide daca vor salva Grecia sau o vor lasa sa iasa din zona euro, un scenariu in acest ultim caz fiind pregatit deja in detaliu, dupa cum a declarat Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene.

"Nu suntem teroristi, dar vineri dimineata la ora 8,30 este ultima sansa pentru Grecia de a spune ce vrea", a declarat el, dupa summit-ul liderilor zonei euro de la Bruxelles, de marti.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a precizat ca Europa va putea acorda Greciei un nou ajutor financiar doar cu conditia ca premierul grec Alexis Tsipras sa vina, pana joi, cu propuneri detaliate de reforme economice, care sa fie considerate satisfacatoare de catre partenerii europeni.

Ea a mentionat ca este exclusa reducerea datoriei Greciei, dupa cum a cerut premierul Tsipras, intrucat ar incalca tratatele UE.

Bancherul.ro a prezentat live evolutia crizei din Grecia:

- Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cea mai puternica tara europeana si principalul creditor al Greciei, a declarat, dupa summit-ul liderilor zonei euro de marti, de la Bruxelles, ca soarta Greciei se va decide in cadrul unui nou summit extins, cu participarea tuturor celor 28 de tari ale Uniunii Europene, care va avea loc abia duminica.

- Merkel a precizat ca Europa va putea acorda Greciei un nou ajutor financiar doar cu conditia ca premierul grec Alexis Tsipras sa vina, pana joi, cu propuneri detaliate de reforme economice, care sa fie considerate satisfacatoare de catre partenerii europeni.

- Merkel a precizat ca daca propunerile Greciei sunt satisfacatoare si sunt luate masuri preliminare, tara poate primi si un ajutor financiar pe termen scurt.

- Merkel a mai spus ca nu se pune problema unei reduceri a datoriilor Greciei, intrucat ar fi impotriva tratatelor UE.

- Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Nu suntem teroristi (cum i-a acuzat Tsipras), nu-mi place acest cuvant, dar Grecia are ultima sansa pentru a spune ce vrea pana vineri dimineata, la 8,30. 

- Juncker a mai spus ca "avem un scenariu pentru Grexit pregatit in detaliu".

- Juncker: "Sunt impotriva unui Grexit, dar nu pot sa-l evit daca guvernul Grec nu face ceea ce i se cere".

- BCE va lua o decizie cu privire la sustinerea bancilor grecesti tot vineri dimineata, in functie  de propunerile Greciei, ce trebuie sa vina pana joi seara, a adaugat Juncker.

 - Francois Hollande, presedintele Frantei, a declarat, inainte de summit-ul liderilor europeni ce urmeaza sa se desfasoare in aceasta seara, la Bruxelles, ca Europa este dispusa sa acorde Greciei un ajutor financiar de urgenta, dar Atena trebuie sa vina in schimb cu propuneri de reforme serioase si credibile. 

"Grecia trebuie sa vina cu propuneri serioase si credibile. Le asteptam, ele au fost deja anuntate si le vom discuta in aceasta seara", a spus presedintele Frantei, citat de Reuters.

- Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat ca Grecia trebuie sa se angajeze sa faca reforme economice daca vrea sa obtina noi imprumuturi.

"Nici acum nu avem bazele pentru negocierea unui imprumut de la ESM", a declarat ea, inainte de summit-ul liderilor zonei euro din Bruxelles, care are loc la aceasta ora si care succede intalnirii din aceasta dimineata a ministrilor de finante din cadrul Eurogroup-ului, cand s-a anuntat ca Grecia va face o noua cerere pentru un imprumut  de la ESM.

"Fara solidaritate si reforme nu este posibil sa mergem acolo unde vrem. Si nu mai este o chestiune de luni, ci de zile, pentru luarea unei decizii. Vom vedea ce ne va spune acum premierul Greciei", a adaugat Merkel, citata de Reuters.

- Grecia va inainta astazi o cerere pentru obtinerea unui imprumut de urgenta de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM - European Stability Mechanism), a declarat ministrul de Finante al Finlandei, Alexander Stubb, dupa incheierea reuniunii Eurogroup-ului de la Bruxelles.

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup-ului, a declarat ca miercuri se va discuta cererea Greciei de a primi un imprumut de urgenta pe termen mediu de la ESM.

Intrebat de ce nu s-a luat astazi aceasta decizie, el a spus ca se asteapta o noua scrisoare de la guvernul grec, care sa contina un singur set de propuneri privind angajamentele de reforme si masurile de austeritate ce vor fi luate in schimbul finantarii.

- Criza din Grecia se prelungeste: oficialii greci vor inainta abia miercuri o noua propunere pentru incheierea unui acord de finantare. Tot maine, premierul grec Alexis Tsipras se va adresa Parlamentului European.

- Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finante al Germaniei, a declarat ca reducerea datoriilor, inclusiv ale Greciei, este interzisa de regulile privind salvarea unei tari (bailout).

- Hans-Joerg Schelling, ministrul de Finante al Austriei, a declarat ca la reuniunea Eurogroup-ului, care are loc la aceasta ora, nu se va discuta despre reducerea datoriei Greciei, dupa cum vor oficialii acestei tari.

"Desigur ca un pachet pentru Grecia care să includă o ștergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marți, deoarece unele țări din zona euro, inclusiv Germania, nu pot începe negocierile fără aprobarea Parlamentului", a spus Hans-Joerg Schelling.

Acesta a adăugat că Grecia trebuie să furnizeze un program clar de reforme și să demonstreze că este gata să-l implementeze, întrucât un program de asistență nu poate fi acordat fără condiții.

Leul se intareste, in ciuda crizei din Grecia: BNR a anuntat un curs de 4,4810, lei/1 euro, cu 0,10% mai scazut decat ieri, cand a fost 4,4854 lei/1 euro.

- Noul ministru de finante al Greciei, Tsakalotos, a intrat la summit-ul Eurogroup-ului din Bruxelles, dar fara sa dea declaratii. 

Sorin Oprescu, presedintele bancii grecesti Alpha Bank, a raspus astazi, la un seminar organizat de BNR, la intrebarea daca romanii isi retrag multe depozite din bancile romanesti cu capital grecesc: "Daca intrebarea este ca in contextul actual lumea e mai sensibila, raspunsul este: bineinteles ca da. Exista o activitate mai mare decat in medie, totusi bancile cu capital grecesc sunt in paramentrii de normalitate in privinta retragerilor de depozite si a lichiditatilor, aceeasi parametrii pe care i-am avut si in trecut, atunci cand s-a manifestat criza din Grecia".

"Acum suntem intr-o perioada de normalitate, am mai vazut aest lucru si in trecut, toate bancile grecesti sunt in aceasta criza de imagine din 2012, noi am mai trecut de cateva ori prin astfel de evenimente, chiar am avut perioade cu situatii mai incordate, de aceea spun ca in prezent e o perioada de normalitate", a mai spus Oprescu.

"Cred ca e foarte importat sa comunicam cu publicul si am vazut ca toate bancile cu capital grecesc au facut asta, dar mai ales reprezentantii BNR", a adaugat el.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat ca sustine ramanerea Greciei in zona euro, dupa ce in ziua referendumului de duminica a spus, la radioul public german, ca Grecia va trebui sa introduca alta moneda daca se voteaza "Nu", adica impotriva planului de salvare propus de troika, asa cum s-a intamplat. 

"Opinia mea este ca un Grexit nu trebuie sa fie scopul nostru. Sunt pentru mentinerea Greciei in zona euro", a spus el.

"Nu am cerut niciodata demisia premierului Tsipras sau a guvernului grec", a mai spus Schulz, citat de Reuters.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, intr-o conferinta la BNR privind aniversarea a 10 ani de la introduerea leului nou (RON), ca intrarea in zona euro "nu inseamna ca intri automat intr-o zona de dezastru", daca ne uitam la situatia din Grecia.

"Acum inclin sa spun ca leului ii doresc o viata mai lunga, pentru ca este moneda noastra", a adaugat guvernatorul.

"Cea mai mare greseala ar fi sa credem ca trecerea la euro inseamna doar o schimbare a bancnotelor din lei in euro si sa dam cu banul pentru a vedea cat va fi cursul in momentul trecerii la euro: 4,1 lei, 4,4 lei sau 4,5 lei. E un pericol imens", a mai spus Isarescu.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat astazi, in cadrul Parlamentului European, ca este impotriva iesirii Greciei din zona euro, dar a criticat autoritatile din Atena pentru retorica extremista, precum acuzatiile ca sefii UE sunt "teroristi".

Junker a declarat, inaintea summit-ului de astazi din Bruxelles, in care Eurogroup-ul discuta situatia planului de salvare a Greciei de la faliment dupa referendumul in care a respins masurile de austeritate, ca guvernul grec trebuie sa vina cu propuneri pentru rezolvarea crizeti datoriilor: "mingea este in terenul lor".

- Ultima sansa pentru Grecia de a ramane in zona euro, la summit-ul de astazi de la Bruxelles, unde premierul grec Alexis Tsipras va veni cu noi propuneri pentru aprobarea unui acord de imprumut pentru salvarea tarii de la faliment, dupa ce grecii au respins la referendumul de duminica precedentele conditii de austeritate propuse de troika.

Comentarii

Eurogrup
ISARESCU pesimist
Dl. Guvernator NU ar trebui sa excudeti din start aderarea RO la EUro folosind exemplu situatia actuala a Greciei ! O asemenea abodare NU ajuta pe nimeni. Grecia a ajuns aici pe mina ei (& iresponsabilitatea decidentilor) ceea ce INCA nu este cazul RO. Structura economiilor este atit de diferita incat chiar nu se justifica nici macar o incercare de comparatie. RO este parte a CEE - manufacturing & services hub cu foreing trade care a depasit 100 BLN EUR (si probabil va continua sa creasca sustinut) astfel incat adoptarea EURO va simplifica - DIN NOU - viata multor operatori economici pastrindu-se acel overall effect neutru ... EURO va fi o ancora suplimentara de stabilitate. DE CE SA NE RAPORTAM LA Grecia si nu la SLOVACIA, de ex ? economie cu care avem mult mai multe in comun. PACAT ca transmiteti asa mesaje pesimiste in piata. PROIECTUL EURO trebuie sa mearga inainte, eventual "Grexitul " putea fi momentul oportun pentru accelearea acestuia capitalizind SOLIDARITATEA EUROGRUPULUI referitor la viabilitatea proiectului monedei unice europene ...

Deflatie CONJUNCTURALA
ISARESCU imbatrineste :)
se pare ca virsta nu iarta pe nimeni ... azi Guvernatorul spunea ca pe iunie avem deflatie (perfect NORMAL avind in vedere ponderea :( cosului zilnic in structura cheltuielilor romanilor) dar spera ca populatia sa nu amine consumul ... ??? Dl. Guvernator este vorba de cosul alimentar zilnic care NU este subiectul ajustarii la expectatiile inflationiste ... punem pe seama stresului maxim din zilele astea fierbinti ASTEPTAM o reactive BNR la masura arbitrara FARA PRECEDENT a primei (simbolistica in vremuri de criza !) banci din system BCR / ERSTE group ...

sa nu ne amagim singuri ...
Mottoul din 2005 - ZF/BNR conferinta
Dl.Guvernator chiar daca sunt economii in lei si da si credite in crestere (luate probabil de unii si cu ferma credinta ca aderarea la euro le va adduce un castig ..:) principalele cheltuieli ale romanilor SUNT SI VOR RAMINE PUTERNIC ANCORATE IN EURO: - real estate NICIOATA nu vor fi exprimate in RON DECAT IN EURO iar ron este o simpla moneda de decontare " fizica " - auto & flotele profesioniste totul exprimat in EURO - consumer electronics (plasmele, mobile, tablete, etc) - doar cosul alimentar mai este exprimat in euro ASA ca EFECTIV trecerea la EURO ar simplifica totusi datele problemei pentru multi, MULT MAI MULTI decat cei carora le-ar putea incurca putin socotelile (aka spread urile bancilor - fortati sa mearga in creditare pentru revenues stream:)

AURELIAN
PE TERMEN SCURT NU NE TREBUIE EURO
Cred ca,asa cum denominarea leului a adus saracie in buzunarul romanilor asa si chiar mai mult se va intampla daca ne tot grabim cu intrarea in zona euro. Nu este nici momentul si nici nu avem forta economica necesara pentru a inlocui leul romanesc cu euro. Acest proces nu este deloc simplu iar implicatiile asupra puterii de cumparare si a nivelului de trai al romanului de rand nu va fi deloc benefic. Sunt convins ca avem deja prea multe probleme ca sa ne mai adaugam sinuri inca una. De aceasta data Guvernatorul BNR are perfecta dreptate.

EURO clarifica ...
AURELIAN
din pacate aceasta paradigma tipic romaneasca este atit de CONTR-PRODUCIVA pentru RO de-a lungul istoriei : " noi nu, noi nu putem acum da mai incolo bla bla " vezi frustarile noastre din 97 si 04 cind INDECIZIA actiune coerenta politica ne-au lasat pe dinafara ... DE CE NU ACUM ? Pai au fost stabilite un set de criterii TOCMAI pentru a fi un filtru in acest process ACUM cind noi le indeplinim ne trezim SINGURI ca mai vrem si altceva DIN PACATE ATIT DE VAG & NECUANTIFICABIL - aka mai multa convergenta (AGAIN nu vom realiza mai multa in afara euro decat cat am putut realiza pina acum - most likely !) ASA ca de ce sa nu profit de moment & indeplinirea criteriilor si sa fortez aderarea la euro MAKE NO MISTAKE - de acum incolo este DOAR DECIZIE POLITICA iar orice filozofii economice sunt mai putin relevante ... e simplu vrem in clubul select (cu regulile de rigoare) sau INCA ne mai scaldam asa in ape caldute cum stim noi s-o facem atit de bine (din pacate) ... ATIT !

Alexis
vineri Europe t0
pus la zid de europeni cu dead-line ul unei ultime propuneri vineri Tsipras poate juca tare: cere EU sa numeasca o echipa la finante care sa formuleze concluzii & propuneri concrete (achievable totusi) ASTFEL Schaeuble va trage singur concluzia ca ACUM nu se mai poate face nimic decat un nou hair cut correct - vorba lui Moromete catre Merkel: pai de unde sa-ti dau ... si DA bancile au finantat un client ne-bancabil si ele ar fi trebuit sa suporte pierderile ... Grecia ar ramine in EU - conservindu-se astfel cat mai mult posibil nivelul lor de trai (prioritatea 0 a oricarui govern) iar un neamt la MF in Grecia nu ar trebui sa produca asa mari emotii, oricum Europa acolo vrea sa ajunga in final

mokoflete
?
rationamentul lui Alexis este ciudat. De ce? "Moromete catre Merkel: pai de unde sa-ti dau ... ". Raspunsul lui Merkel: pai, bai Moromete (tsipras), cum n-ai de unde sa-mi dai? Pai ... nu suntem in universul sucit al lui Marin Preda! ai casa? ai! Ai teren? ai! Da casa si pamantul! Ai insule? ai! ... adevarul pragmatic este ca ai de unde sa dai! da' te faci ca nu vrei! Asta ar fi raspunsul lui Merkel! ...Argumentatie Merkel: Ba Moromete, da' ba mie ca sa nu te dau afara din EU (UE)! Ca daca nu dai mie - EU - cui dai? Lu Putin? La chinezi? Ca de dat, tot tre' sa dai si ai de unde. ... Deci, Moromete (tsipras) nu prea poate sa joace tare vineri! El trebuie sa joace curajos (nu la tupeu) sa si spune: Nu dau pentru ca nu vreau si nu reconosc temeiul pentru care imi cereti! Nu anticipez ce va face. In mod normal grecii trebuie sa joace intr0adevar tare si sa respinga propunerile creditorilor pentru privatizarea firmelor grecesti si a sistemului de pensii - acesta a fost scopul referendum-ului.... chestiunea e mai complexa si in primul rand politica, nu economica.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii