BANCI | Stirea Zilei

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Inflatia va ajunge sub 2%, insa vom reduce dobanda cu prudenta, pentru a nu fi nevoiti sa o crestem din nou

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-18 18:39

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru Reuters, ca exista potential pentru ajustarea in continuare a conditiilor politicii monetare, in functie de confirmarea prognozelor privind inflatia precum si a conditiilor de pe piata.

Dobanda BNR, de 5,75% se afla inca peste cea a unor tari precum Cehia sau Polonia, unde inflatia este mai mare decat in Romania.

Analistii anticipeaza insa o inflatie de aproape 2% in trimestrul doi, urmand a creste usor spre 3% la finalul lui 2012, din cauza efectului de baza negativ.

"Aceasta (prognoză) motivează abordarea noastra prudenta in privinta conditiilor de politica monetara, in care vedem un potential pentru ajustarea acestor condiţii, inclusiv, dar fara a ne limita, la rata dobânzii de politică monetara, pe baza confirmarii de datele reale a previziunilor noastre de inflaţie şi, de asemenea, pe baza factorilor din piaţă," a declarat Popa jurnaliştilor dupa o conferinţa găzduita de Euromoney la Viena.

"Dacă vom vedea turbulenţe în ceea ce priveşte condiţiile de piaţă, acestea vor influenta decizia noastră de politică monetara."

Popa a precizat ca BNR vrea sa se asigure ca nu va fi nevoita sa inverseze orientarea politicii monetare atunci când va exista o "creştere modestă a inflaţiei anuale, indusa statistic, pe care o vedem începând din mai sau iunie."

"Dorim să avem condiţii potrivite pentru o inflatie anuala redusa, care ar putea ajunge de fapt sub 2 la sută până la mijlocul lui Q2, urmata de o creştere uşoară."

"Dacă percepem ca există o înrăutăţire a apetitului pentru risc, fara a avea vreo legatura cu România ci cu pietele din regiune, atunci evident că ar fi un tip de informaţie pe care am lua-o în considerare în luarea deciziilor in politica noastră, "a adăugat Popa.

Intrebat dacă leul se afla la valoarea justă, Popa a spus: "Cred ca da".

In privinta riscului contagiunii de la criza datoriilor din Ungaria, Popa considera ca "nu este imposibil", insa respectarea de catre Romania a programul său de finanţare internaţională ar trebui să fie linistitoare pentru investitori.

"Cred că respectarea pe deplin de catre Romania a angajamentelor asumate în acordul cu UE şi FMI, este un argument important pentru investitori să realizeze că povestea economică este durabilă", a adăugat Popa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii